PRVA ZEMLJA U EUROPI KOJA JE DONIJELA TAKVU DRASTIČNU MJERU - PROPISANE I NOVČANE KAZNE ZA ONE KOJI ODBIJU

U Austriji će od 4. veljače cijepljenje biti obavezno za sve starije od 18 godina

Objavljeno: 21.01.2022. Metropolitan

Austrijski parlament u četvrtak je izglasao uvođenje obaveznog cijepljenja protiv koronavirusa za odraslo stanovništvo od 4. veljače. Radi se o prvoj zemlji u Europi koja je to učinila, piše Jutarnji.hr.

Ovu je odluku, koja će se odnositi na sve državljane Austrije starije od 18 godina, podržalo 137 članova parlamenta, dok je protiv glasalo njih 33.

Trudnice, osobe koje se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga te oni koji su u posljednjih šest mjeseci preboljeli virus, bit će izuzeti od ove odluke.

Također, predviđeno je i prijelazno razdoblje do sredine ožujka, do kada se neće izdavati nikakve kazne, no nakon toga će se građanstvo kažnjavati sa 600 pa do 3600 eura, a sankcije će se ukidati ako se kršitelj cijepi u roku od dva tjedna.

Austrijska vlada ističe da cilj nije silom nametnuti cijepljenje, već financijskim sankcijama natjerati na cijepljenje.

Odluku je donio donji dom parlamenta, a prije nego što stupi na snagu 4. veljače, mjeru mora potvrditi i gornji dom te je mora potpisati austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

Protiv donošenja ovog zakona bila je jedino krajnja desnica, zbog očuvanja individualnih sloboda.

Ovaj bi zakon trebao biti na snazi do kraja siječnja 2024. godine, a stručna komisija vladi i parlamentu će svaka tri mjeseca podnositi izvješća o napretku cijepljenja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba