PREMA ISTRAŽIVANJU PWC-A PROVEDENOM NA VIŠE OD 50.000 RADNIKA U 44 DRŽAVE

Sve više radnika planira dati otkaz i sve više njih ne ustručava se tražiti povišicu – stiže li takav trend i u Hrvatsku?

Objavljeno: 11.06.2022. Metropolitan

Istraživanje PwC-a koje je provedeno na više od 50.000 radnika u 44 države pokazalo je da svaki peti radnik u sljedećih godinu dana planira dati otkaz, ali i da se radnici više ne ustručavaju tražiti višu plaću – to planira učiniti svaki treći, odnosno 35 posto ispitanih, piše Poslovni.hr.

U SAD-u je u proteklih godinu dana, otkaz dalo 47 milijuna ljudi. Jesu li takvi trendovi stigli i u Hrvatsku? Službene statistike nema, no ako se pita poslodavce, barem one u građevinarstvu i IT-ju, sektorima koji su najopterećeniji nedostatkom radnika, takvi trendovi još nisu stigli u Hrvatsku, a ako se pita struku, trend masovnih otkaza radnika postoji, samo u daleko manjem obujmu nego u SAD-u.

Suvlasnik i član uprave Perpetuum Mobile, jednog od prvih privatnih informatičkih poduzeća u Hrvatskoj Ivo Spigel, rekao je da gledajući situaciju u vlastitoj tvrtki, ali i po onome što čuje od kolega, masovnih otkaza u domaćem IT sektoru nema, dodajući da što se tiče povišica, da su one i inače prisutne te da je uvjeren da će se taj trend nastaviti.

Predsjednik Uprave Radnika Mirko Habijanec istaknuo je da u građevini, uz ugostiteljstvo najvećem uvozniku strane radne snage, nema ni masovnih otkaza ni masovnih zahtjeva za povišicama, dok Zvonimir Galić s Katedre za psihologiju rada i ergonomiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu ističe da je trend masovnih otkaza zaposlenika stigao u Hrvatsku i da će samo jačati te navodi tri razloga zašto tako smatra, a to su: loša kvaliteta poslova, masovno iseljavanje koje je počelo ulaskom Hrvatske u EU te pandemija koja je potaknula ljude da razmisle kako im je na poslu.

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje rekli su da u pandemijskim godinama nije zabilježen znatan porast ulazaka u evidenciju uslijed davanja otkaza od strane radnika u odnosu na prethodne godine te da je u 2020. godini, znatno smanjen udio svojevoljnih otkaza o radu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba