Na današnji dan obilježava se Svjetski dan radija

Slobodno pojačajte svoje radio prijamnike i odaberete svoju omiljenu frekvenciju

Objavljeno: 13.02.2022. Metropolitan

UNESCO je na 36. sjednici Opće skupštine današnji dan, odnosno 13. veljače, proglasio Svjetskim danom radija. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je “Radio i povjerenje”.

Prijedlog za proglašenjem Dana radija iznijela je Kraljevina Španjolska na 187. sjednici UNESCO-vog Izvršnog odbora, a datum 13. veljače simbolično je odabran u znak sjećanja na 1946. godinu, kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda. 

Glavna je zadaća ovog dana podizanje svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija. 

Opća konferencija UNESCO-a svojom odlukom potiče države članice da poduzmu aktivnosti kako bi proslavili ovaj dan, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, uz sudjelovanje nacionalnih komisija, nevladinih organizacija, javnosti i različitih institucija poput škola, sveučilišta, općina, gradova, medija, novinara, strukovnih udruga, muzeja i drugih. 

Radio je i dalje najdostupniji medij na svijetu te dopire do 94 posto stanovništva. Iako je prva svjetska radiopostaja “KDKA” u Pittsburghu započela redovito emitirati davne 1920. godine, a Radio Zagreb već 1926., Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine. 

Izvor: KZŽ

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba