U 1689 DANA UBIJENO JE PREKO MILIJUN LJUDI

Prije 78 godina oslobođen je Auschwitz, horor u povijesti čovječanstva

Objavljeno: 27.01.2023. Metropolitan

˝Pisati poeziju nakon Auschwitza je barbarski˝, objavio je poznati njemački filozof Theodor Adorno je Adorno koji je kasnije reterirao u vezi s tom tvrdnjom, ali ona i danas izvrsno oslikava šok i užas Auschwitza, najstrašnijeg od svih nacističkih logora smrti. 

Danas se obilježava Dan sjećanja na Holokaust, a 27. siječnja je izabran jer je tog datuma 1945. godine Crvena armija oslobodila Auschwitz, u kojem je zatekla oko sedam tisuća preživjelih logoraša, među njima i 700 djece. Bio je to kraj jednog od najgorih horora u povijesti čovječanstva, koji je trajao punih tisuću i 689 dana, tijekom kojih je industrijski ubijeno više od milijun ljudi, većinom Židova.

Auschwitz je zapravo bio dio logorskog kompleksa koji su nacisti izgradili u okupiranoj Poljskoj s namjerom da istrijebe sve Židove u Europi. To je bila jedna od fiks-ideja nacističkog lidera Adolfa Hitlera, koja je prožimala cijelo njegovo zločinačko djelovanje, piše Index.

Bio je to direktan rezultat nacističke ideologije, koja je naciju i rasu stavljala iznad svega te niz naroda smatrala ne samo manje vrijednima nego i prijetnjom “arijevskoj rasnoj čistoći”. Auschwitz, dakle, nije bio zastranjenje, nego ostvarenje ideja nacizma.

Auschwitz je karakterističan i po tome što su nacisti osmislili sistem masovnog ubijanja otrovnim plinom te su mnogi zatočenici ovog konclogora direktno iz vlakova, koji su dolazili sa svih strana Europe, slani u plinske komore, u kojima bi bili otrovani. Nakon toga su njihovi leševi spaljeni u posebno izgrađenim krematorijima.

Prva ubijanja te vrste u Auschwitzu su se dogodila u kolovozu 1941., kada se na poljskim i sovjetskim zarobljenicima isprobavala učinkovitost otrovnog plina, da bi cijela stvar ubrzo narasla do razmjera koje i danas nije moguće do kraja pojmiti. U Auschwitz su od 1942. do kraja 1944. odvedena 1,3 milijuna ljudi, od kojih je 1,1 milijun ubijen. Najviše Židova (oko 960 tisuća) te Poljaka (74 tisuće), Roma (21 tisuća), sovjetskih zarobljenika (15 tisuća)…

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba