EUROPSKA KOMISIJA OBJAVILA ZANIMLJIV GRAF: RH U 'DRUŠTVU' SLOVAČKE, RUMUNJSKE I BUGARSKE

PORAZNI PODACI: Hrvatska među četiri zemlje EU s najviše preminulih i najmanje cijepljenih protiv koronavirusa

Objavljeno: 24.11.2021. Metropolitan

Europska je komisija objavila zanimljiv graf koji prikazuje poredak europskih zemalja unutar Unije s obzirom na broj cijepljenih i broj preminulih.

Iz grafa se tako jasno može iščitati da je broj preminulih najmanji u zemljama gdje je cijepljeno najviše stanovnika. Hrvatska nije među tim zemljama – ona se smjestila na 24. od 27 mjesta.  

Na samom vrhu je Irska, gdje je dvije doze cjepiva primilo 93 posto odraslog stanovništva. U periodu od 14 dana, Irska na milijun stanovnika broji tek 15 preminulih. Pri samom vrhu su još i Portugal i Malta, koji broje preko 90 posto cijepljenog odraslog stanovništva. Francuska, Belgija Danska, Švedska, Finska, Španjolska, Nizozemska, Njemačka, Italija i Cipar zemlje su u kojima je postotak cijepljenog odraslog stanovništva iznad 80 posto, a broj preminulih ne prelazi 29 osoba u periodu od 14 dana na milijun stanovnika, koliko ih je zabilježeno u Belgiji. Apsolutni rekorder je Malta, u kojoj nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj.

U sredini tablice nalaze se Luksemburg, Austrija, Litva i Grčka, koje imaju preko 70 posto cijepljenog odraslog stanovništva. Najviše je smrtnih slučajeva među tim zemljama zabilježeno u Grčkoj, točnije, njih 75 na milijun stanovnika u periodu od 14 dana.

Zemlje koje imaju preko 60 posto cijepljenih su Češka, Mađarska, Estonija, Latvija, Slovenija i Poljska i već ovdje brojke pokazuju da je broj preminulih bitno veći nego u dosad navedenim zemljama. Daleko najviše smrtnih slučajeva zabilježeno je u Latviji, čak 266.

Samo dno tablice otvara Hrvatska s 55 posto cijepljenog stanovništva i brojkom od 168 preminulih u periodu od 14 dana. Iznad 50 posto cijepljenih ima i Slovačka, a ispod te brojke su Rumunjska (43 posto) i Bugarska, gdje je cijepljeno tek 29 posto stanovništva, a broj preminulih je daleko najveći, čak 325 u periodu od 14 dana.  

Foto: Facebook, European Commission

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba