I dok cijene fosilnih goriva 'divljaju', imamo dobru vijest za sve koji planiraju postati ekološko osvješteniji vozači:

Padaju cijene litij-ionskih baterija koje se ugrađuju u električne automobile

Objavljeno: 12.12.2021. Alen Brodar

Cijene goriva posljednjih su godina često jedna od glavnih tema, a razlog su njena polagana, ali konstantna povećanja. S druge pak strane, električni automobili ne troše klasična goriva, pa samim time vlasnike takvih vozila cijene goriva ne zanimaju. Međutim, električni automobili su znatno skuplji od onih na fosilna goriva, pa ih i dalje nema pretjerano mnogo na našim cestama.

Cijene gotovo svih sirovina u autoindustriji rastu, ali i ovdje ima pozitivnih iznimaka, a tiču se upravo električnih vozila. Naime, cijenu električnih vozila u nebesa dižu upravo baterije, ali cijene litij-ionskih baterija, kakve se u većini slučajeva ugrađuju u električne automobile, posljednjih su godina pale, piše Poslovni.hr.

Pad njihovih cijena se dogodio zbog tehničkih poboljšanja u njihovom razvoju i proizvodnji s jedne, ali i zbog inovacija u samom dizajnu i modulima baterija s druge strane. Također, promjena korištenih materijala odigrala je važnu ulogu, a tu se prije svega misli na rast udjela litij-željezno-fosfatnih ćelija koje su mnogo jeftinije od baterija baziranih na niklu.

Iako cijene sirovina rastu, a što će industriju zasigurno dugoročno staviti pod pritisak, to ima suprotan učinak na troškove.    

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba