Devetnaest godina kasnije, 11. rujna simbol je herojstva Njujorčana

New York u krizi obilježava godišnjicu napada 11. rujna

Objavljeno: 11.09.2020. Metropolitan

New York u petak obilježava godišnjicu terorističkih napada 11. rujna 2001. u dubokoj krizi, sa sve većim stopama kriminala, mnogobrojnim napuštenim stanovima i zatvorenim trgovinama te beskućnicima na svakome koraku, oko čega se vodi i politička bitka s vladom pred predstojeće predsjedničke izbore.

Unatoč pandemiji koronavirusa, najveća američka metropola održat će godišnju ceremoniju u čast gotovo 3000 poginulih u tim najsmrtonosnijim napadima u američkoj povijesti. Minutom šutnje obilježit će se trenutak kad su se zrakoplovi koje su oteli džihadisti zaletjeli u tornjeve blizance Svjetskog trgovinskog centra.

Obitelji žrtava neće kao ranijih godina držati govore nego su svoje prigodne riječi snimile, no moći će se okupiti na mjestu događaja, uz obvezno nošenje maski i poštivanje distance. Nacionalni memorijalni centar i muzej 11. rujna tom će prigodom biti otvoreni prvi put od početka ožujka.

Devetnaest godina kasnije, 11. rujna simbol je herojstva Njujorčana. Gradski čelnici ističu da je zahvaljujući njihovoj snažnoj volji grad u zadnjih mjesec dana značajno spustio stopu širenja zaraze virusom, od kojeg je umrlo više od 23 tisuće građana. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba