‘Prijatelji životinja’ pozivaju na usvajanje ovog primjera

‘NE’ TESTIRANJU NA ŽIVOTINJAMA: Novi zakon u Americi dopušta testiranje novih lijekova modernim metodama na ljudima

Objavljeno: 16.01.2023. Metropolitan

Prvi put u više od 80 godina, promjena u američkom zakonu dopušta testiranje novih lijekova bez životinja korištenjem modernih metoda na ljudima! Udruga ‘Prijatelji životinja’, kao članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), zajedno s drugim organizacijama, pozdravlja ovaj veliki korak naprijed. 

– Pozivamo EU i Hrvatsku da usvoje ovaj primjer provedbe strategije za razvoj lijekova relevantnih za ljude bez testiranja na životinjama – kažu iz Udruge. 

Novi zakon, koji je krajem prosinca 2022. potpisao predsjednik SAD-a Joe Biden, omogućava američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) da odobri nove lijekove bez traženja podataka iz testiranja na životinjama. Ranije su farmaceutske tvrtke bile zakonski obavezne testirati sigurnost i učinkovitost potencijalnih lijekova u višestrukim ispitivanjima na životinjama koristeći najmanje dvije vrste prije nego što im je bilo dopušteno testirati ih u kliničkim ispitivanjima na ljudima.

– Dosadašnja velika količina istraživanja jasno razotkriva neuspjeh zastarjelog sustava temeljenog na testiranju na životinjama. U prosjeku, tijekom kliničkih ispitivanja na ljudima odustane se od 92 % potencijalnih lijekova, koji su ranije uspješno prošli sve testove na životinjama, uglavnom zato što ne djeluju ili uzrokuju značajne nuspojave. Dakle, devet od deset potencijalnih lijekova odbacuje se, što je etički, medicinski i ekonomski problem – ističu ‘Prijatelji životinja’.   

Zahvaljujući novom zakonu, u SAD-u se sada u regulatorne svrhe, umjesto standardnih testiranja na životinjama, mogu koristiti moderne metode relevantne za ljude kao što su ljudski miniorgani (tzv. organoidi), organi na čipovima i računalno modeliranje. Mnoge metode već su se pokazale točnijima i pouzdanijima od testiranja na životinjama. Na primjer, nedavno istraživanje korištenjem ‘jetre na čipovima’ pokazalo je toksičnost nekoliko spojeva koji oštećuju jetru, dok su prethodni pokusi na životinjama netočno klasificirali iste spojeve kao neopasne. Takvi primjeri pokazuju potencijal ove zakonske promjene ne samo da spasi nebrojene životinje od užasnih testiranja i okrutne smrti nego i da osigura veću sigurnost za pacijente.

Testiranje na životinjama, međutim, nije zabranjeno novim zakonom i ostaje dopušteno kao mogući sustav testiranja. Unatoč tome, veliki je korak naprijed to što farmaceutske tvrtke više neće biti zakonski obavezne provoditi te testove na životinjama i imat će slobodu osloniti se na precizne neživotinjske metode testiranja mjerodavne za ljude.

Dok SAD uvodi ovo moderno, napredno zakonodavstvo, testiranja na životinjama u EU-u, a time i u Hrvatskoj, još uvijek su zakonski obavezna za odobrenje lijekova. ‘Prijatelji životinja’ i druge organizacije iz Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama pozivaju Europsku komisiju da odmah uspostavi i provede strategiju postupnog ukidanja manjkavog sustava testiranja na životinjama.

– Europa mora što prije uzeti SAD kao uzor i više ne zahtijevati testiranje na životinjama za testiranje lijekova. Ako želimo razviti bolje terapije i ne zaostajati na globalnom tržištu lijekova, trebali bismo se osloniti i na najmodernije, uspješne i pouzdane metode temeljene na ljudima, a ne na besmislenim testiranjima na životinjama – zaključuju ‘Prijatelji životinja’.

Više informacija o alternativama pokusima na životinjama i zabludama u medicini do kojih su doveli takvi pokusi može se saznati na službenoj stranici udruge ‘Prijatelji životinja’. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba