Velika prijetnja Zapadu

Nakon neuspjeha ruske vojske u Harkivu, Putin podiže uloge, objavljena i odluka o mobilizaciji, u rat šalje 300.000 Rusa

Objavljeno: 21.09.2022. Metropolitan

Nakon ukrajinske ofenzive u Harkivu gdje se ruska vojska na bojištu pokazala neuspješnom, ruski predsjednik Vladimir Putin pod svaku cijenu želi tu sliku promijeniti, pa je podigao ulog i odlučno krenuo u sukob sa Zapadom, a tu su i prijetnje oružjem za masovno uništenje. 

Jutros je u obraćanju naciji rekao da Zapad želi uništiti Rusiju te da se ovdje radi o obrani Rusije i teritorija Donbasa, javlja Index.hr.

Putin je prvo pokrenuo međunarodnu inicijativu u krugu ‘prijateljskih zemalja’, članica Šangajske organizacije za suradnju, no nije dobio njihovu podršku. Kina ga čuva partnerom, ali neće zbog njega riskirati američke i EU sankcije. Zemlje Srednje Azije, bivše sovjetske republike, ne žele razljutiti Putina, ali ga ne žele ni preblizu, a Kazahstan mu je otvoreno rekao da ga ne podržava, piše Jutarnji list.

S obzirom na to da su mu trenutno opcije ograničene, svaka Putinova prijetnja se treba shvatiti ozbiljno.

Odigrao je u skladu s očekivanjima, eskalirat će sukob jer jedino tako u javnosti te krugu elita i vlasti, Putin ostavlja dojam moći jer bez toga nastupa erozija njegovog liderstva, a to bi za njega bio neprihvatljiv scenarij. 

Putin je pokrenuo sustav. Donji dom ruskog parlamenta je u utorak donio amandmane o vojnoj službi zaoštravajući kazne zbog kršenja obveze, prije svega dezerterstva i izbjegavanja službe. Također, kreće se u referendume kojima bi ukrajinska područja pod ruskom okupacijom prihvatila aneksiju i postala dijelom Rusije te se na tim područjima može primjenjivati ruska obrambena doktrina koja uključuje i korištenje oružja za masovno uništenje. Isto tako, Putin se odlučio na djelomičnu mobilizaciju, samo rezerve koja ima određenu vojnu osposobljenost, a cilj je pokušati djelovati brzo jer bi opća mobilizacija tražila dulju obuku postrojbi, no za to bi vrijeme ukrajinske snage mogle ostvariti nove obrambene uspjehe. 

Putin tako šalje u rat 300.000 Rusa, a dekret o ‘djelomičnoj mobilizaciji’ je, prema njegovim riječima, već potpisan, piše Index.hr

Zapad sada nema izbora i mora nastaviti pomagati Ukrajini. Putinova eventualna pobjeda vodila bi prema eskalaciji na prostor NATO-a i to je scenarij koje se mora izbjeći. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba