Evo kakvi se mudri načini uštede preporučuju našim susjedima

Gasite svjetla u prostorijama u kojima ne boravite, isključite računalo ako na njemu ne radite, prilikom pečenja ne otvarajte pećnicu jer gubi toplinu…

Objavljeno: 01.09.2022. Metropolitan

Državna uprava, jedinice lokalne samouprave, poduzeća u državnom vlasništvu, privreda i domaćinstva u Srbiji dobili su od Ministarstva rudarstva i energetike prijedloge preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, piše Poslovni.rs.

Kućanstva 

Naime, iz Ministarstva savjetuju da se bojleri za pripremu tople vode koriste samo kada je doista nužno, a na način da se termostat bojlera podesi na 60 stupnjeva Celzijevih. Isto tako, dali su preporuke i za uštede na rashladnim uređajima. Ministarstvo preporučuje postavljanje frižidera na četiri stupnja Celzijevih, a zamrzivača na -18 kako bi se osigurao optimum u potrošnji. 

Nadalje, preporučuje se da se za zagrijavanje i osvjetljavanje prostorija tijekom dana što više koristi sunce, a navečer i tijekom noći su preporučili da se spuste rolete i zavjese. Također, prostorije u kojima se sjedi i boravi duže vrijeme bi se trebale zagrijati na 20 do 21 stupanj, prostor u kojem se spava trebao bi biti na 18 stupnjeva dok bi prostorije kroz koje većinom samo prolazimo i u njima se ne zadržavamo dugo trebale biti na 16 stupnjeva Celzijevih. 

Sljedeća preporuka veže se uz strojeve za pranje rublja i posuđa. Ministarstvo upućuje ljude da se mašine za pranje posuđa i rublja koriste samo kada su popunjene do kraja, a preporučuju i sušenje rublja na zraku umjesto u sušilicama. 

Isto tako, uštede se mogu postići i prilikom kuhanja. Naime, Ministarstvo preporučuje kuhanje u poklopljenim posudama jer se tako štedi do 20 posto energije, a treba koristiti i posude koje su  veličinom srazmjerne površini na kojoj se kuha kako bi se izbjegao gubitak od 20 posto energije. Nadalje, kada voda proključa, jačinu grijanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda nastaviti ključati i time se može uštedjeti do 60 posto energije. Ipak, posebno se ističe kuhanje u ekspres loncu u kojem se vrijeme kuhanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta. 

Što se pečenja u pećnici tiče, pećnicu ne treba otvarati prilikom pečenja jer se time gubi i do 20 posto topline, a preporučuje se i isključivanje pećnice 10 minuta prije kraja pečenja jer se time može uštedjeti i do 20 posto energije. 

Kod rasvjete u domovima, Ministarstvo preporučuje korištenje LED žaruljama koje troše i do 10 puta manje energije od običnih. Zatim, preporučuje se gašenje rasvjete u onim prostorijama u kojima se ne boravi, isključivanje računala ako se na njemu ne radi, isključivanje punjača iz struje ako se ne koriste, a poželjno bi bilo ugasiti i dekorativnu rasvjetu na stambenim zgradama i obiteljskim kućama.

Javni sektor

Javnom sektoru preporučuje se da se smanji javno osvijetljene, da lokalne samouprave smanje javnu rasvjetu na ulicama, trgovima i drugim objektima na minimalnu sigurnosno opravdanu razinu (smanjenje za 33 posto) kao i da se da se svuda gdje je moguće ograniči rad rasvjete velikih panoa i svjetlećih reklama. Preporučeno je i ograničenje novogodišnjeg osvjetljenja u periodu od 15. prosinca do 15. siječnja te da se svuda gdje je moguće ograniči rad reflektora na sportskim i drugim manifestacijama s tendencijom organiziranja sportskih priredbi tijekom dana.

Isto tako, javna poduzeća u energetskom sektoru (Elektroprivreda Srbije, Elektromreža Srbije, Elektrodistribucija Srbije d. o. o., Srbijagas, Transportgas Srbija) zamoljene su da naprave svoj vlastiti plan ušteda potrošnje električne energije, a kompanije Putevi Srbije, Aerodromi Srbije, Železnice Srbije i Skijališta Srbije, kao i lokalna javna poduzeća da poduzmu mjere za smanjenje potrošnje energije u okviru svojih djelatnosti. Uz to, toplane su pozvane da razmotre optimizaciju datuma početka sezone grijanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba