Veliki problemi na tržištu financija

Euro trenutno na najnižoj razini u posljednje dvije godine, a u problemima i ostale europske valute

Objavljeno: 06.03.2022. Metropolitan

Velike promjene događaju se na tržištu valuta. Naime, dolarov indeks je prošloga tjedna ojačao za više od dva posto i u jednom je trenutku dosegnuo 98,80 bodova, odnosno, najvišu razinu od svibnja 2020. godine, piše Poslovni.hr

Posebno je primijećeno da je američka valuta znatno ojačala u odnosu na Euro čija je cijena pala za oko tri posto, odnosno, na najnižu razinu od svibnja 2020. godine. 

Isto tako, na tržištu financija su u fokusu ulagača bili napadi Rusije na Ukrajinu što je izazvalo povlačenje kapitala iz rizičnijih investicija kao što su dionice, pa su svjetske burze prošloga tjedna oštro pale, no porasle su cijene onih investicija i valuta koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena. 

Još jedan problem za Euro su i smanjena očekivanja u vezi gospodarskog rasta eurozone, a sve zbog rata na istoku kontinenta. 

– Euro se našao u epicentru nesklonosti ulagača prema riziku. S obzirom na to da cijene energenata rastu, a da se Europska središnja banka suzdržava od povećanja kamata, euro bi mogao dodatno oslabiti – rekao je direktor tvrtke “Mizuho”, Neil Jones. 

Problemi nisu nastali samo za Euro, pod pritiskom su i druge europske valute. Češka središnja banka u petak je intervenirala na tržištima u pokušaju zaustavljanja slabljenja krune koja je pala na najnižu razinu u posljednjih 20 mjeseci. Slična je situacija i u Poljskoj gdje je tečaj zlota pao na najnižu razinu u posljednjih 13 godina. Mađarska središnja banka morala je povećati kamatne stope jer je forinta potonula na rekordno niske razine, a ogroman pad, također rekordno nizak, bilježi i ruski rubalj koji je zbog rata i sankcija pao na oko 118 rubalja za dolar. Ruska središnja banka naglo je povećala kamatne stope i pokušava podržati likvidnost na ruskom financijskom tržištu, no zbog sankcija su njezine mogućnosti ograničene. Isto tako, tijekom tjedna je agencija “S&P” snizila kreditni rejting Rusije dublje u špekulativno, neinvesticijsko područje.

Špekulira se da će i Europska središnja banka morati povećati kamate prije očekivanja.

– ECB neće imati drugog izbora doli razmotriti ovaj nagli rast inflacije, ali Fed neće odgoditi svoje planove, pa ćemo ponovno svjedočiti većim razlikama u monetarnim politikama – rekao je analitičar  Mike Kelly. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba