OBJAVLJENJE ŠOKANTNE SNIMKE RUTINSKE PRAKSE U MESNOJ INDUSTRIJI

“DALEKO” OD OČIJU JAVNOSTI: Iživljavanje u klaonicama za koje ne žele da se vidi

Objavljeno: 20.12.2022. Metropolitan

Slovenska udruga AETP (Animal Enterprise Transparency Project) prošle godine u javnost je lansirala snimke koje otkrivaju stravično maltretiranje životinja u Mariborskoj klaonici Košaki. Objavljene snimke izazvale su tolike kontroverze da su neki od većih trgovačkih lanaca izbacili proizvode navedene klaonice iz prodaje. Nove snimke snimljene skrivenim kamerama pokazuju da zloglasna klaonica Košaki nije rijedak primjer već rutinska praksa. Naime, u klaonici poljoprivredne zadruge Rače, koja je izgrađena prema suvremenim europskim smjernicama, snimke pokazuju da radnici redovito zlostavljaju životinje palicama i udarcima, a omamljivanje životinja prije klanja je manjkavo ili se uopće ne provodi. Zlostavljanje životinja potvrdili su i iz Uprava za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja (UVHVVR).

Na snimci se vidi svinja vezana za nogu na traci za klanje bez prethodnog omamljivanja. Iskrvarila je do smrti pri punoj svijesti. Iz Udruge navode da su svjedočili ogromnom broju slučajeva nepravilnog omamljivanja. U gotovo polovici svih viđenih pokušaja omamljivanja, struja nije bila dovoljno jaka da osigura gubitak svijesti kod životinja. Omamljivanje ih fizički paralizira, a istovremeno pri punoj svijesti odlaze na klanje.

Također navode da su primijetili da postoji vrlo dug vremenski period od omamljivanja životinje elektrošokom do reza vratnih žila – prosječno to traje 2 minute iako bi po pravilima trebali to učiniti unutar 15 sekundi. Po isteku 15 sekundi dolazi do povratka svijesti životinje. Čak i kod naizgled pravilnog omamljivanja velika većina bikova jasno reagira na ubod noža, ali ti vrlo primjetni znakovi ne smetaju radnicima i veterinarima. Omamljivanje životinja tijekom klanja daleko je od mišljenja javnosti da životinje bezbolno zaspu.

Radnici u klaonicama uglavnom su hladni i ravnodušni prema životinjama. Prigušena empatija prema životinjama ključna je za ovu groznu profesiju. Ali taj isti nedostatak suosjećanja zauzvrat dovodi do ignoriranja patnje životinja i dodatnog iživljavanja na njima. Bez obzira radi li se o životinjama iz organskog, industrijskog uzgoja ili nečijeg dvorišta, kraj je svim životinjama jednak: dolaze u klaonicu žive, a odlaze iz nje u komadima.

– Ništa nije humano u vezi s klaonicama i oko toga ne bi trebalo biti pretvaranja i laži. Cjelokupni život ‘životinja za hranu’ uključuje neprirodan uzgoj, okrutan odnos, umjetno hranjenje te duge vožnje koje vode u neminovnu smrt. Skučeni torovi, električne palice, uvrtanje repova te mučenja i strahovi su još uvijek vrlo česte pojave pri uzgoju, prijevozu i klanju životinja. Jedini način za spasiti životinje od stravične patnje u tvornicama smrti je prestati ih jesti i posegnuti jednako ukusnim i dostupnim biljnim mesom i proizvodima – izjavili su iz udruge Prijatelji životinja.

Pozivaju sve da na https://eci.ec.europa.eu/025/public/#/screen/home potpišu građansku inicijativu s ciljem da se u Europi počne ulagati u spasonosnu tehnologiju proizvodnje mesa bez životinja. Svaki potpisnik podnosi prijedlog da se u EU-u počne davati potpora proizvodnji biljnog i kultiviranog mesa, mesa koje je istovremeno ekološko, čisto, zdravije, ali i bez antibiotika, gnoja, tumora i patnje životinja.

Najnovije snimke iz klaonice Rače i više informacija o rutinskim zlostavljanjima u mesnoj industriji mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr, gdje se nalaze i informacije o biljnom i kultiviranom mesu te prednostima veganskih proizvoda i jela.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba