MINISTAR DAVOR BOŽINOVIĆ NAJAVIO:

“Sutra će stožer pripremiti novi set mjera i vrijediti će negdje do Božića. Ovo će biti najjače mjere u ovom drugom valu epidemije”

Objavljeno: 24.11.2020. Ante Ferara

Premijer Andrej Plenković u utorak je održao videosastanak sa županima o epidemiološkoj situaciji u pojedinim županijama. Sastanku na kojem se razgoravalo o pooštravanju mjera je prisustvovao i čelnik nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović.

“Sutra će stožer pripremiti novi set mjera s kojima ćemo upoznati župane i set će vrijediti negdje do Božića. Radi se o oštrijim mjerama, neki misle da su ove mjere dostatne, ali brojevi ne padaju i idemo s novim mjerama imajući u vidu da je ovo duga bitka. Nije stvar o tjednu ili dva već o dužem razdoblju restrikcija, ako će sve ići po planu trajat će nekoliko mjeseci do šest mjeseci. Ne mogu reći koje su konkretne mjere, tek će se o njima razgovarati. Usmjerene su na segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljstva, i na druge resore, prije svega kultura i dijelovi školstva.

Treba pronaći taj jedan balans koji smo tražili svo ovo vrijeme i probali ga naći u racionalnom opsegu. Virus se ponaša tako da ako dođe do popuštanja mjera on se razmaše. Nije odmah bio plan ići odmah u najstrože mjere već ih postupno pooštravati. Ovo će biti najjače mjere u ovom drugom valu epidemije, s ciljem da zdravstveni sustav bude neopterećen i da svi dobiju zdravstvenu skrb. Ići će na nacionalnoj razini strože mjere”, rekao je Božinović.

Kazao je kako moraju razmišljati da se ekonomski preživi i vidjeti koliko zatvaranje može imati utjecaja za mentalno zdravlje ljudi.

“Mi ćemo pripremiti draft za uži kabinet Vlade i župane, vidjet ćemo reakcije i primjedbe i onda donijeti odluku koja će stupiti na snagu vjerojatno krajem ovog tjedna. Postoje cjepiva koja su obvezna, moramo znati da bi cjepivo zaustavilo širenje epidemije trebalo bi biti procijepljeno 70 posto stanovništva i vodit ćemo računa da se to i dogodi. Moramo učiniti sve da se najveći broj građana cijepi”, kazao je Božinović.

Dodao je kako im za to Treba podrška građana kako bi što prije skinuli maske i vratili se u način života na koji smo navikli.

“Vjerujem da ćemo morati uložiti dodatne napore kad je u pitanju komunikacija i angažirati sve s tom cilju, jer nam je zajednički. Hrvatska ima obvezu cijepljenja za neke bolesti, ne bi ni to bio neki novi moment”, kazao je Božinović na pitanje o mogućem obaveznom cijepljenju.

Napomenuo je kako policijski sat nikada nije bio opcija te da se neće ići prema lockdownu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba