Sjednica Vlade RH: O koroni i turizmu

“Srpanj i kolovoz za sada bolji nego 2019. godine, sezona je zaista jako dobra no brojke zaraženih rastu, pogotovo necijepljenih. Cijepite se!“

Objavljeno: 19.08.2021. Metropolitan

Na početku sjednice Vlade Republike Hrvatske, premijer Andrej Plenković zahvalio se ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac na organizaciji i naporima koje su svi uložili za organizaciju vrlo uspješne turističke sezone, a koja je iznad očekivanja i u pogledu turističkih dolazaka i noćenja i prihoda, piše Večernji list.

-Brojevi fiskalizacije su izvrsni. Srpanj i kolovoz za sada 2021. godine, bolji su kada je riječ o iznosima računa nego 2019. godine, što pokazuje da je sezona zaista jako dobra. To je dobro za gospodarski oporavak, za hrvatsko gospodarstvo i turizam – rekao je premijer.

Naime, u Hrvatskoj je u dosadašnjem dijelu ove godine ostvareno 55,3 milijuna turističkih noćenja i devet milijuna dolazaka turista – za 1,2 milijuna dolazaka više u odnosu na prošlu godinu, a usporedbi s 2019. godinom u dolascima smo na oko 60 posto i na više od 70 posto noćenja.

-Nadamo se da će i danas na karti ECCD-a hrvatska obala i dalje biti u narančastom, što je još jedan pouzdani signal za idućih tjedan dana – kazao je Plenković.

Naime, Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) danas bi trebao objaviti novu kartu s epidemiološkom situacijom po europskim regijama. Podsjetimo, prošlotjednom objavom ECDC-a,  hrvatska je obala ostala u narančastom, dok je Zagreb iz zelenog prešao u narančasto, a mediteranski konkurenti Hrvatske bili su većinom u crvenom ili tamno crvenom.

Premijer Plenković govorio je i o Afganistanu.

-Dobro je da nije bilo nikakvih posljedica za naše državljane – rekao je premijer dodavši da nastavljamo s ‘otvorenošću da skrbimo o Afganistancima koji su bili povezani s našim kontingentom ili s drugim EU institucijama’.

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je trenutačnoj epidemiološkoj slici Hrvatske.

-Zabilježeno je 486 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Raste broj zaraženih na bolničkom liječenju. 26 osoba je na respiratoru. Brojke neumoljivo dokazuju, u posljednjih 14 dana od 3697 novozaraženih osoba sa pozitivnim PCR testom čak njih 85,72% nije bilo cijepljeno. Od 221 hospitalizirane osobe, njih 87,51 posto nije bilo cijepljeno. Od 1. lipnja do 17. kolovoza preminule su 254 osoba sa ili zbog COVID-a 19, 80 posto preminulih nije bilo cijepljeno. Svjedočimo epidemiji necijepljenih, prema najnovijim podacima epidemija u Hrvatskoj bez ikakve sumnje pogađa necijepljeni dio stanovništva, upravo su oni najbrojniji među novozaraženim, hospitaliziranim i preminulim – pojasnio je Beroš.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba