PREMIJER PLENKOVIĆ I MINISTAR RADA, MIROVINSKOGA SUSTAVA, OBITELJI I SOCIJALNE POLITIKE ALADROVIĆ PREDSTAVILI SU NOVE MJERE ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA

“Skraćivanje radnog vremena te najbitnije, potpora od 2000 kn po radniku za pad prometa od 40 posto, 2500 kuna za pad od 45 do 50 posto, a 4000 kuna za pad prometa od 60 posto i više”

Objavljeno: 20.10.2020. Ante Ferara

Predsjednik VladeAndrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavili su mjere za očuvanje radnih mjesta radi krize izazvane pandemijom korona virusa. 

– Do sada smo isplatili skoro sedam milijardi kuna za mjere za očuvanje radnih mjesta – rekao je Plenković te rekao kako, kada se u to ubroje i doprinosi, dolazi do 10 milijardi kuna. Poručio je i kako će još netko vrijeme trebati pronalaziti rješenja za gospodarske aktivnosti. 

– Broj oboljelih raste, raste i u Hrvatskoj. Više od pet tisuća aktivnih slučajeva u Hrvatskoj, četiri puta više nego 1. listopada – rekao je. 

– Naš je cilj da mjerama koje poduzimamo održimo nisku stopu nezaposlenosti, omogućimo likvidnost i što bolju turističku sezonu te da u 2020. godini osiguramo što manji pad. U ovom procesu promišljanja mi smo osluškivali potrebe, signale naših socijalnih partnera – sindikata i poslodavaca, kako bismo što bolje odgovorili na izazove. Ovaj novi paket predstavljam i na temelju tih konzultacija. Cilj je da mjere pojednostavimo i da omogućimo da se u određenim područjima proširi opseg poslodavaca i grana koje će njima biti obuhvaćene. Prva mjera odnosi se na skraćivanje radnog vremena. Sada idemo na 70 posto skraćivanja. Smanjuje se potrebna dokumentacija kako bi se ta mjera pojednostavila, a maksimalna mjesečna potpora raste na 2800 kuna – rekao je Plenković i nastavio:

– Druga mjera, ona najbitnija. Išli smo na prepravljanje ove mjere da bismo ju prilagodili potrebama. Uvodimo stupnjevanje sukladno padu prometa. Potpora od 2000 kn po radniku za pad prometa od 40 posto. Stupnjevanje ide od 45 do 50 posto 2500, a 4000 kuna ide za pad prometa od 60 posto i više. Pad prometa se od sad više neće mjeriti na mjesečnoj bazi, nego se uspoređuje pad prometa u 2. i 3. kvartalu 2020. s prometom s kvartalima 2019. Na taj način omogućujemo realniju sliku – rekao je Plenković. 

Ukupan trošak bi trebao biti između 300 i 350 milijuna kuna. 

– Temeljni cilj je očuvati radna mjesta kod onih poslodavaca kod kojih je zbog pandemije došlo do smanjenja posla. Vlada će ove mjere predložiti Zavodu za zapošljavanje i očekujemo da ove mjere budu donesene u četvrtak i da se krenu primjenjivati. Mislim da smo pronašli pravu mjeru kako odgovoriti na izazove – poručio je. 

Ministar Josip Aladrović odgovorio je na pitanje o otkazima djelatnika tijekom korištenja mjera. 

– Ono što je dogovor je da ćemo zaprimiti prijedloge i od strane sindikalnih središnjica, predstavnika HUP-a, ali generalni smjer za koji smatramo da je pravilan je za one radnike za koje se koriste ne može doći do otpuštanja – rekao je Aladrović. 

– Ovaj mjera ima smisao za očuvanje radnih mjesta i zaposlenosti – poručio je. 

Na pitanje je li do sada bilo takvih primjera da su poduzetnici primali pomoć, a otpuštali radnike, Aladrović je rekao da je, no da to nije bila učestala i česta pojava. 

– HZZZ uredno provjerava podatke, uspoređuje brojeve i što je događa i u tom slučaju se potpore potražuju. Preko 100 milijuna kuna je na taj način vraćeno – rekao je ministar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba