Legendarni vojni pilot Rudolf Perešin uskoro bi trebao dobiti i Spomen hižu u rodnom Jakšincu

RUDIJEV ROĐENDAN: Na današnji dan prije 63 godine rođen je nikad prežaljeni zagorski heroj Domovinskog rata

Objavljeno: 25.03.2021. Metropolitan

Na današnji dan 1958. godine u Jakšincu kraj Gornje Stubice rođen je hrvatski vojni pilot i heroj Domovinskog rata Rudolf Perešin, koji je još kao dječak sanjao da će postati pilot. Zrakoplovnu gimnaziju završio je u Mostaru, nakon čega je u Zadru 1977. godine upisao Zrakoplovnu vojnu akademiju, a 1981. godine bio je među najboljim pilotima te je s natprosječnim rezultatima završio pilotsku akademiju i dobio zvanje borbenog pilota, pilotska zlatna krila i prvi časnički čin.

Perešin je ostao zapamćen po preletu MiG–om iz JNA na hrvatski teritorij. Iako su ih u JNA zbog straha od bijega nadzirali, to Perešina nije spriječilo da se 25. listopada 1991. godine, umjesto nadziranja povlačenja JNA iz Slovenije, svojim MiG-om 21 uputi prema austrijskoj granici koju je prošao otprilike kod Bleiburga te se spustio na aerodrom pokraj Klagenfurta.

Novinarima koji su ga dočekali izjavio je: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” , a njegova fotografija pokraj borbenog zrakoplova obišla je svijet. Četiri dana nakon toga vratio se u Hrvatsku i pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Njegov je MiG 2. svibnja 1995. godine, izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, pogođen od strane neprijateljskih protuavionskih topova – na maloj visini i u nesigurnu nagibu, napustio je avion katapultiranjem, prizemljivši se na neprijateljskom teritoriju.

Njegovi su posmrtni ostaci u Hrvatsku vraćeni 4. kolovoza 1997. godine, a 15. rujna sahranjen je na groblju Mirogoj.

Perešinov MiG kojim je izvršio hrabri podvig vraćen je iz Austrije u Hrvatsku te je od 2019. godine izložen ispred zgrade Ministarstva obrane RH u Zagrebu. U njegovoj rodnoj Gornjoj Stubici 1999. godine postavljena je njegova bista, a 24. lipnja 2004. godine otvoren je Spomen park Rudolfa Perešina, u kojem se nalazi i konzervirani MIG-21, koji je dopremljen iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba