PROTIV JE 80 POSTO

Roditelji ne žele djecu slati u škole, nastava u učionicama tek od jeseni?

Objavljeno: 28.04.2020. Ante Ferara

Nastava bi za učenike od 1. do 4. razreda trebala početi od 11. svibnja. Stožer civilne zaštite RH još nije objavio upute oko mjera koja muči učitelje i roditelje, na koji način organizirati nastavu i zaštititi djecu da budu u što manjem međusobnom kontaktu i da drže propisane razmake. Uz to učitelje muči kako istovremeno organizirati nastavu u učionicama i na daljinu za onu djecu koju roditelji ne žele poslati u škole.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je u ponedjeljak na konferenciji za medije Civilnog stožera RH kako se rade preporuke te da imaju gotovu radnu verziju koju još nisu iskomunicirali s Ministarstvom obrazovanja i Kriznim stožerom.

Škole su se ponovno počele otvarati diljem Europe, u Danskoj, Norveškoj i Njemačkoj, u Švicarskoj je otvorenje najavljeno za 11. svibnja, dok se u Italiji djeca u školske klupe vraćaju tek na jesen. U Njemačkoj se dogodilo da se jedna gimnazija odmah nakon otvorenja zatvorila jer je jednom učeniku član obitelji zaražen koronavirusom.

U našim školama još čekaju upute. Neki ravnatelji su za kazali kako misle da bi Vlada na kraju mogla odgoditi povratak u škole jer su donijeli samo zaključak, ali ne i odluku. Uz to u Zagrebu je potres oštetio škole, a 10 osnovnih škola nije upotrebljivo.

Zagreb radi ankete

– U anketi koju provodimo među školama dosad se izjasnila polovica škola. Iz odgovora je vidljivo da se od 11. svibnja na nastavu u te škole vraća samo 20 posto učenika nižih razreda – kaže pročelnik zagrebačkoga Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Prozvao je ministricu obrazovanja Blaženku Divjak “da konačno počne raditi svoj posao”.

– Neovisno o odlukama Stožera i epidemiologa, ministrica Divjak treba odgovoriti tko će, ako na nastavu u učionice dođe samo 20 posto djece, izvoditi nastavu na daljinu za djecu koja ostanu kod kuće. Osim toga, zanima nas kako će funkcionirati te škole? Kada će ministrica ispuniti zahtjeve zagrebačkih škola za otvaranjem 260 radnih mjesta za pomoćno-tehničko osoblje poput spremačica, domara, kuhara, koji nam nedostaju? – pita Lovrić.

Od 280 učenika u školu će ih doći 33

Predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj zagrebačke OŠ Dr. Ante Starčevića Nikica Mihaljević, kazao je kako zasad ima samo 33 potvrde roditelja o povratku učenika nižih razreda na nastavu od 11. svibnja, od ukupno 280 učenika tog uzrasta u školi, te još 30-ak koji su pod upitnikom.

Riječ je uglavnom o učenicima u prvom ili drugom razredu koji koriste produženi boravak pa se može zaključiti da je riječ o djeci čiji roditelji rade i nemaju ih kome ostaviti.

– Bude li donesena takva odluka, učinit ćemo sve da djeca u školi budu što sigurnija. Ipak, sklon sam vjerovati da je 11. svibnja prerano za povratak, ali bit ćemo pametniji kad dobijemo upute epidemiologa – kaže Mihaljević. Upozorava da higijensko-sanitarni uvjeti u velikom broju škola i ranije nisu bili na najvišoj razini, škole su dodatno u problemima jer nedostaje pomoćno-tehničkog osoblja, a zagrebačke su uz to stradale u potresu.

U Solinu prvo će pričekati upute epidemiologa

Predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj OŠ Vjekoslava Paraća iz Solina Đuro Baloević, kaže da će prvo pričekati upute epidemiologa te tek onda provesti anketu među roditeljima.

– U školi imamo tristotinjak učenika od 1. do 4. razreda te ukupno tri prva razreda, od kojih je u jednome 28 djece. Sve naše učionice su između 50 i 70 četvornih metara i ne vidim kako ih možemo razmjestiti na primjeren razmak. Osim toga, 50-ak učenika su putnici, ne znamo hoće li za njih trebati organizirati dodatne autobuse za dolazak u školu kako bi sjedili na propisanoj udaljenosti – niz je ovakvih pitanja – kaže Baloević za Jutarnji list.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručili su kako još očekuju upute epidemiologa o mjerama zaštite u osnovnim školama.

Ministrica Divjak ranije je kazala kako će ona biti prva koja će zatražiti odgodu povratka u škole ako se ne osiguraju uvjeti, i to ili na 18. svibnja ili neki drugi dan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba