Europski je dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja

RECI NE! Svatko može pomoći u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece – evo i gdje su objavljene fotografije najtraženijih bjegunaca u Europi

Objavljeno: 18.11.2022. Alen Brodar

Na inicijativu Vijeća Europe iz 2015. godine, 18. studenog svake godine obilježava se Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja. Međunarodni dan djece obilježava se svake godine 20. studenog jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta. A 19. studenog u svijetu se obilježava Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece na inicijativu UN-a i Women’s World Summit Foundation (WWSF) koji nas podsjeća na ulogu svakoga od nas da djeci svakodnevno pružamo puno ljubavi, podrške, razumijevanja, znanja te sigurno mjesto za odrastanje!

Zlostavljanje djece vrlo je težak problem koji uzrokuje brojne teške posljedice na njihov razvoj. Izloženost djeteta fizičkom, emocionalnom ili seksualnom zlostavljanju predstavlja traumatsko iskustvo koje ostavlja duboke ožiljke. Sve države koje se brinu o dobrobiti svojih građana, a osobito djece, prepoznale su kao jedan od svojih prioritetnih zadataka razvijanje prevencije zlostavljanja.

– Pomoću novih tehnologija počinitelji mogu lakše nego ikad prije stupiti u kontakt s djecom, mamiti ih na susrete, dijeliti slike zlostavljanja, sakriti svoj identitet i dobit te se međusobno udružiti kako bi izbjegli odgovornost i počinili nova kaznena djela – ističu iz policije.

U nastavku donosimo multimedijalni paket preventivno-edukativnih mjera Vijeća Europe s ciljem sveobuhvatne prevencije seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece.

“Reci Ne!“ kampanja usmjerena je na preventivne aktivnosti u sprečavanju kaznenog dijela seksualnog zlostavljanja djece online, kao odgovor na ovu sve rašireniju pojavu.

Što građani mogu učiniti?

Osim dolaskom u policijsku postaju ili pozivom na broj 112, saznanja o svim vrstama zlostavljanja djece mogu se policiji prijaviti i putem on line aplikacije Red Button.

Također, svatko može pomoći u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece u EU kroz Europolove kampanje: Trace An Object, pomoć građana u identificiranju podrijetla predmeta pronađenih na slikama seksualnog zlostavljanja djece, i EU Most Wanted, gdje su objavljene fotografije najtraženijih bjegunaca u

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba