NA MARKOVU TRGU PROSVJEDOVALI FRIZERI, UGOSTITELJI NA SAT VREMENA ZATVORILI KAFIĆE

“Pustite nas da dišemo, gospodo u vladi, slušajte ugostitelje i poduzetnike”

Objavljeno: 08.10.2020. Ante Ferara

Na Markovu trgu u četvrtak ujutro prosvjedovali su frizeri. Zahtjevaju uvođenje niže stope PDV-a s 25 na 13 posto na frizerske usluge. Svoje su analize i dokumentaciju predali i vladi.

Jedan od pokretača Inicijative Ivica Pavlačić, vlasnik frizerskog salona Merlinka iz Karlovca, koji ima 15 djelatnika i u sustavu je PDV-a, iznio je analize koje pokazuju koliko bi smanjenje PDV-a bilo dobro za državni proračun i samu frizersku struku. Objasnio je kako je najveći problem što mali saloni, kada se žele razvijati i zapošljavati nove ljude, automatski ulaze u sustav PDV-a, čime im se porezne obveze udeseterostručju.

“Ako ste paušalist obrtnik, plaćate oko 6000 kuna poreza do te magične granice od 300.000 kuna. Onog trenutka kad prijeđete tu magičnu granicu, vi ulazite u sustav PDV-a i to se automatski udesetostručuje i morate minimalno platiti 60.000 kuna, što je zapravo nonsens. To je najveći problem jer se ti saloni ne žele razvijati, otvarati nova radna mjesta”, kaže Pavlačić.

Potkrepljuje to i podacima analize Inicijative, kao i informacijama koje su frizeri dobili iz Porezne uprave, o jako malom broju salona u sustavu PDV-a, manje od sedam posto – u sustavu PDV-a je oko 340 frizerskih salona od njih ukupno oko 4.830.

“To je poražavajuće i netko u vladi bi to trebao shvatiti, jer bi se sa smanjenom stopom PDV-a ti saloni mogli razvijati i zapošljavati nove ljude”, rekao je Pavlačić, prenosi Index.

Sanjin Strukic/PIXSELL

Prosvjed 2 do 12

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu danas su prosvjedovali i ugostitelji koji žele upozoriti na probleme s kojima se suočavaju u pandemiji. Naziv prosvjeda je 2 do 12, a kafići u Zagrebu zatvoreni su na sat vremena.

Ugostitelji traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., sniženje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10% te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om.

“Krenuli smo od Istre, sada smo u Zagrebu i Samoboru. Mirno prosvjedujemo. Promet nam je pao preko 50 posto. Pred nama su krvavi mjeseci. Imamo tri apela za vladu. Vlada nam mora izaći ususret. Dijalog s vladom trenutno nemamo, nismo dobili sastanak s njim, čekamo da uspostavimo dijalog s njim”, kazao je Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja. Dodao je da je 2500 ugostiteljskih objekata u Zagrebu zatvoreno na sat vremena. Najavio je da će sljedeći ovakav prosvjed vjerojatno biti na razini cijele Hrvatske.

“Pustite nas da dišemo, gospodo u vladi, slušajte ugostitelje i poduzetnike”, poručio je Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba