MINISTAR VILI BEROŠ

“Posjete roditelja djeci u bolnicama treba omogućiti na 15 minuta”

Objavljeno: 01.07.2020. Ante Ferara

Ekspertna skupina zaključila je da treba posjete djeci omogućiti na 15 minuta – napisao je na svojoj Facebook stranici ministar zdravstva Vili Beroš, vezano uz posjete djeci u bolnici tijekom epidemije COVID-a 19.

– Jednoglasno je zaključeno da je usprkos epidemiji od velike važnosti osigurati boravak roditelja uz dijete na bolničkom liječenju naročito vezano uz dob (djeca do tri godine starosti) i vrijeme liječenja (dugotrajni boravak u bolnici). Istaknuti je utjecaj hospitalizacije i odvojenosti od roditelja na psihički razvoj djeteta i njegovo mentalno zdravlje. Na osnovi zaključaka sa sastanka, Ministarstvo će uputiti preporuke svim bolnicama koje skrbe o djeci o važnosti osiguravanja boravka roditelja uz dijete kada je to moguće, s obzirom na prostorne uvjete, odnosno redovite posjete roditelja djetetu uz poštivanje svih epidemioloških mjera – piše Beroš.

Odluka, sudeći prema komentarima na njegovu objavu, nije naišla na odobravanje javnosti, pa tako u jednom komentaru stoji “Ovo je sramotno. Pa ne treba biti stručnjak da se zna da je 15 minuta previše premalo i da će stvoriti traumu djetetu čija mama tek što mu je stigla, mora ga ponovno napustiti. Kao da se igrate sa svima nama i smijete nam se u lice.”

“U roku od 15 minuta ste zaključili ili dopuštate posjete u trajanju od 15 minuta? Jer ako je ovo drugo, to je neozbiljno i dovoljno taman da uznemiri dijete. Prema Povelji o pravima djeteta u bolnici, potrebno je dozvoliti boravak roditelja uz hospitalizirano dijete bez obzira na dob (malodobnog) djeteta. Izvrstan je početak osigurati to pravo djeci do 3 godine starosti, ali raditi na tome da se omogući i starijoj djeci”, kaže drugi komentar.

“Dragi doktore i poštovani ministre, ova zabrana je možda i najveće zlo od svih, koja su nanijeta kolateralnim žrtvama u obrani od pandemije, uz odgađanje redovite dijagnostike tumora tijekom dva mjeseca. Epidemiologija se uvukla svugdje, zanemarujući da se država ne može voditi tehnokratski”, kaže jedan korisnik Facebooka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba