DANAS JE U HRVATSKOJ DAN ŽALOSTI ZA ŽRTVE RAZORNOG POTRESA OD 29. PROSINCA

Poginulo je sedam osoba, oštećeno je više od 2000 objekata

Objavljeno: 02.01.2021. Ante Ferara

Danas je u Hrvatskoj Dan žalosti za žrtve potresa koji je 29. prosinca pogodio Sisačko-moslavačku i okolne županije. Poginulo je sedam ljudi, djevojčica (13), petero u Majskim Poljanama kod Gline, u Žažini je poginuo orguljaš u crkvi.

Vlada je o proglašenju Dana žalosti odlučila na sjednici 30. prosinca, dan nakon razornog potresa. Prema dosadašnjim procjenama, oštećeno je više od 2000 objekata. Razrušene su brojne kuće, zgrade i institucije, a najviše je stradao centar Petrinje. Brojni ljudi u Petrinji, Sisku, Glini te okolnim selima, ostali su bez svog doma. Potres je bio toliko jak da je napravio štetu i u Zagrebačkoj te Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i u Gradu Zagrebu.

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Na Dan žalosti ne može biti zabavnih priredbi, a pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe trebaju prilagoditi tako da emitiraju programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u 18 sati predvodit će euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja na zagrebačkoj Novoj Vesi. U duhu povezani, u euharistijskome slavlju molit će se za poginule i sve stradale u potresima koji su 28. i 29. prosinca nanijeli ogromnu štetu i patnju ljudima u Sisku, Petrinji, Glini i u drugim mjestima, ali i ponovno nanijeli nove štete i produbili ono još nezacijeljeno te otežali život i u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji, navodi Zagrebačka nadbiskupija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba