TRAGEDIJA KOD OROSLAVJA

Plenković: Izražavam najdublju sućut obiteljima smrtno stradalih

Objavljeno: 11.01.2020. Alen Brodar

Nezapamćena tragedija kod Oroslavja – u Domu za starije i nemoćne osobe u Andraševcu jutros je izbio požar u kojem je, potvrdili su vatrogasci, poginulo šestero ljudi. Ozlijeđenih osoba nije bilo.

Na teren je izašlo ukupno 20 vatrogasaca s četiri vozila, od čega devetorica vatrogasaca iz Zagorske javne vatrogasne postrojbe te 11 vatrogasaca iz DVD-a Oroslavje. Dojavu o požaru dobili su u 5.23, a požar je ugašen u 6.19 sati.

– Snage su na požarište stigle vrlo brzo, no zatečeno je stanje totalno razbuktale faze požara na krovištu, tako da se ništa nije moglo spriječiti, pa su vatrogasci sprečavali širenje požara na susjedne objekte, na kojima su uslijed visoke temperature već popucala stakla. Sam požar je prigušen kroz 15 minuta, a gašenje još traje – rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Marijan Lovrenčić.

Dvorišni drveni objekt, u kojem su bili smješteni nepokretni i slabo pokretni štićenici, potpuno je izgorio.

Na teren je izašao i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, a nešto kasnije stigli su i premijer Andrej Plenković te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u društvu oroslavskog gradonačelnika Emila Gredičaka.

– Nažalost, smrtno je stradalo šest osoba. U tijeku je očevid, a nakon toga ćemo više znati o samim uzrocima, kao i o situaciji u ovom domu. U ovom trenutku izražavam najdublju sućut obiteljima smrtno stradalih u ovoj velikoj tragediji, s kakvom se još u našem mandatu nismo susreli. Više od toga ne možemo reći dok nadležne službe ne odrade svoj posao – kazao je premijer Andrej Plenković. Dodao je da će se uključiti sva nadležna tijela, između ostalih i ministarstvo i Državni inspektorat da se vidi da li u ovakvim domovima kontrole treba raditi redovitije.

Kako piše Jutarnji.hr, vlasnica obiteljskog doma za starije i nemoćne ‘Zelena oaza’ je Gabrijela Čičković, s kojom su pokušali stupiti u kontakt i putem mobitela, no na pozive nije odgovarala. Dodaju kako na stranici piše da se radi o domu koji se nalazi u idiličnoj prirodi te koji skrbi o pokrentim, polupokretnim, nepokretnim i neurološkim osobama u blizini Zagreba, sa stacionarom u Andraševcu kod Oroslavja.

– Dom za starije i nemoćne ‘Zelena oaza’ smješten je u idiličnoj prirodi Andraševca i nudi smještaj za 20 osoba u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Ima medicinsko osoblje koje ulijeva povjerenje i sigurnost te 24-satni nadzor liječnika, piše o domu koji nema svoju internetsku stranicu.

– Čim sam čuo što sam dogodilo, nazvao sam dom. Odmah su mi izrazili saučešće. Čuo sam vikanje, plakanje – u suzama je za Index.hr rekao jedan čovjek koji je u požaru izgubio blisku osobu.

– Ma nemam nikakvih prigovora na smještaj i na dom. Sve je bilo lijepo, čisto, uredno, uvijek je bilo sve ok – rekao je novinarima.

Autor: Jožica Miklaužić / ZI

Foto: ZI

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba