"BITKA SVIH BITAKA": HRVATSKI SUVERENISTI PRIKUPLJAJU POTPISE ZA DONOŠENJE ZAKONA O ZAŠTITI ŽIVOTA

“Ovo je prilika za sve koji se nazivaju demokršćanima da dokažu da su doista spremni štititi ljudski život od njegovog začeća”

Objavljeno: 02.02.2021. Ante Ferara

Hrvatski suverenisti su održali konferenciju za medije na kojoj je predsjednik stranke Hrvoje Zekanović obznanio da su od ponedjeljka počeli s prikupljanjem potpisa za Zakon o zaštiti života, izvještava HRT.

– Treba nam 30 potpisa da bi ovaj zakon došao u saborsku proceduru i da bi vladajući bili prisiljeni da ga stave na dnevni red plenarne sjednice. Ovo nije prvi puta da to radimo. To smo pokušali napraviti i u prošlom sazivu Hrvatskog sabora, ali nismo uspjeli, no, ovog smo puno optimističniji. Prema odluci Ustavnog suda iz 2017. godine, ključno pitanje koje Hrvatski sabor treba donijeti u zakonskom obliku jest – kada počinje život. Mi smo za znantveni pristup, u 21. stoljeću smo. Za znanstvenika nema dileme – rekao je Zekanović te dodao da su danas suprostavljena dva svijeta.

– Znanost i ljudi koji žele štititi život od njegovog začeća, a tu je i drugi svijet, koji isključivo gleda sebe i hedonistički okrenut svjetonazor, koji će bez obzira na znanstvene činjenice pokušati raditi ono što ih je volja – kazao je predsjednik Hrvatskih suverenista.

Ističe da su Hrvatski suverenisti za znanstveni pristup i argumentiranu raspravu na ovu temu.

– Ako netko ima dilemu kad počinje život, hajdemo sučeliti stavove na znanstveni način pa da se život zaštiti od začeća. Ustavni sud je ovdje suprotstavio jednu odredbu, pravo na život, s jednom tezom koja nema ustavnu težinu, a to je pravo na privatnost. Dakle, mi smo za to da se poštuje Ustav Republike Hrvatske, ali smo i za argumentiranu raspravu s ciljem da se u Saboru donese zakonsko rješenje kojim će biti definiran početak života – istaknuo je.

Na pitanje treba li se zabrana pobačaja odnositi i na žrtve silovanja, Zekanović je rekao da pobornici prava na abortus postavljaju ekstremne slučajeve, kao oporba zdravom razumu i znanosti.

– Sučelimo znanstvene činjenice, a ne govorimo o nekakvim kuriozitetima, kojih gotovo da i nema – rekao je, zaključivši da je bitka svih bitaka da se zaštiti život.

Kako piše Jutarnji list, Zekanović je rekao i da je prijedlog zakona “u skladu sa znanstvenim pristupom i kršćanskim učenjem i da u potpunosti štiti život”. Svojim saborskim kolegama je poručio da je “ovo prilika za sve one koji se nazivaju demokršćanima da dokažu da su doista spremni štititi ljudski život od njegovog začeća.”

– Sada ćemo vidjeti drže li više do vrijednosti ili stranačke stege, posebno zastupnici HDZ-a, čiji se predsjednik toliko boji otvoriti ovu temu da nije ispoštovao ni rok koji mu je Ustavni sud davno propisao da promijeni zakon. Sad ćemo vidjeti tko je autentičan, tko uistinu živi vrijednosti koje javno komunicira, a tko svoje stavove mijenja ovisno o trendovima i zapovijedima – kazao je Zekanović.

Inicijativu Suverenista za sada su podržali i MOST-ovi Nikola Grmoja i Zvonimir Troskot.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba