Potpišite i vi!

ONLINE PETICIJA: Traže se dodatni helikopteri za hitnu medicinsku službu, evo gdje potpisati

Objavljeno: 27.03.2024. Metropolitan

Koalicija udruga u zdravstvu, udruga Helikopterima liječnici pomažu (HELP), udruga Otočni Sabor, udruga ‘Hitna 194 uživo’ te inicijativa ‘Moja Hrvatska 2030’ pokrenuli su peticiju kojom od Vlade i Ministarstva zdravstva traže dva dodatna helikoptera i djelovanje Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) 24 sata.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

Podsjetimo, početak letačkih aktivnosti HHMS-a očekuje se za tri dana, a ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako će se njenim radom u četiri zračne baze pokriti cjelokupni teritorij države te osigurati brža i kvalitetnija pomoć građanima. Beroš ističe kako su baze povezane s tercijarnim zdravstvenim ustanovama, u kojima se može pružiti najkompleksnija pomoć građanima, a to su Klinički bolnički centri Osijek, Rijeka, Split i Dubrava.

HELP: Krenulo se u realizaciju, zadovoljni smo

Za komentar smo nazvali predsjednika udruge Helikopterima liječnici pomažu (HELP) Mladena Turečeka.

– Mi kao udruga HELP smo izuzetno zadovoljni da se krenulo u realizaciju ovog problema i ovom peticijom od Vlade i Ministarstva zdravstva tražimo dva dodatna helikoptera, od toga jedan na obali (Šibenik/Zadar/Gospić) i jedan na kontinentu (autocesta – Slavonski Brod), ali i 24-satnu službu za sve helikoptere, što sadašnjim projektom nije predviđeno. Imamo potporu sindikata djelatnika Hitne medicinske pomoći, Hitne uživo 194 i Koalicije udruga u zdravstvu – rekao nam je Tureček.

– Baze za helikoptere su krivo postavljene i zato postoji zahtjev za dodatna dva helikoptera. Na ovaj način, predviđenih sedam helikoptera osigurat će jednaku dostupnost ove medicinske usluge za sve stanovnike Hrvatske, jer trenutno cijela Hrvatska nema jednaku dostupnost u 20 minuta hitne pomoći do ugrožene osobe. Moramo koristiti bolnička kola što nam predstavlja gubitak vremena i dodatnu opasnost – zaključio je Tureček.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba