ROBERT ŠVEB IZABRAN JE ZA NOVOG RAVNATELJA HRT-A

OGORČENA OPORBA: Mostovci napustili sabornicu, a Grbin poručio – Nismo dobili jamstvo da će se prekinuti s tužbama protiv novinara, cenzurom i namještenim intervjuima s premijerom

Objavljeno: 20.10.2021. Metropolitan

Na današnjoj sjednici Sabora Robert Šveb izabran je za novog ravnatelja HRT-a. Vladajući su ga izglasali sa 77 glasa za i 55 protiv, piše 24 sata. Prije glasanja, oporba je iskoristila mogućnost sazivanja stanke, s ciljem ponovnog iznošenja svojih razloga zbog kojih se protive izboru Šveba za ravnatelja HRT-a.

– Oko sukoba interesa je ovih dana bilo izgovoreno sve, ali najvažnije je da to pitanje sukoba interesa u kojem se nalazi nije nešto od jučer, to je nešto o čemu govori sva kritička javnost – kazao je Vili Matula iz Kluba Zeleno-lijevog bloka, dok je Nino Raspudić u ime Kluba Mosta rekao da je Šveb predao nevaljanu kandidaturu.

Raspudić ističe da se na natječaju tražila izjava da kandidat nije u sukobu interesu, a on je predao izjavu kojom kaže da neće biti kad postane ravnatelj jer će tada udjele firme prebaciti na nekog drugog. Zatim su Mostovci napustili sabornicu i nisu glasali.

HSS-ovac Krešo Beljak kazao je vladajućima da ne izaberu Šveba ističući kako zasigurno ima boljih kandidata koji nisu u sukobu interesa, dok je Stipo Bartulica u ime Domovinskog pokreta rekao da je proces od početka kontaminiran.

– Mi danas glasamo o nekome tko će idućih pet godina upravljati tim novcem i zato je izuzetno bitno tko će biti ta osoba i da ona ne bude u sukobu interesa. U slučaju Šveba, to nije tako. Uz to, mi od Šveba ni vladajućih nismo dobili jamstvo da će se prekinuti s praksom tužbi protiv novinara, cenzure, namješteni intervjui s premijerom – poručio je šef SDP-a Peđa Grbin.

Zaključak SDP-a kojim bi se Šveb pozvao da u ime HRT-a povuče tužbe koje je protiv novinara podigao bivši ravnatelj Bačić, je odbačen.

Milorad Pupovac istaknuo je da će Klub SDSS dati uvjetnu podršku za novog ravnatelja HRT-a, dok je Matko Kuzmanić u ime Kluba Socijaldemokrata rekao da HRT ne smije biti produžena ruka vladajuće nomenklature.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba