Riječ je o pet veličanstvenih zagorskih muzeja, od Krapine do Kumrovca

ODLIČNE VIJESTI! Muzeji Hrvatskog zagorja su treća najposjećenija muzejska ustanova u Hrvatskoj

Objavljeno: 21.02.2024. Metropolitan

Prilikom objave rezultata o posjećenosti hrvatskih muzeja, Muzejski dokumentacijski centar je 2023. nazvao muzejskom godinom.

Porastu posjećenosti od čak 27 posto svakako su doprinijeli i Muzeji Hrvatskog zagorja koji su sa svojih 312.000 ostvarenih posjeta treća najposjećenija muzejska ustanova u Hrvatskoj, odmah nakon Dubrovačkih muzeja i Arheološkog muzeja Istre koji je zauzeo prvo mjesto.

Pet veličanstvenih

Pet ustrojstvenih jedinica koje čine Muzeje Hrvatskog zagorja, a to su Dvor Veliki Tabor u Desiniću, Galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu, Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini, Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici i Muzej Staro selo Kumrovec, uz lijepe brojčane rezultate, mogu se pohvaliti i kvalitetom realiziranih muzejskih programa, posebice onih koji su namijenjeni djeci i mladima.

Prema statistici, Muzeji Hrvatskog zagorja prednjače po dolascima djece i mladih kojih je bilo ukupno 79.000, a koji su sudjelovali i u brojnim edukativnim programima. Uz veliku ponudu različitih edukativnih radionica i provedbu posebnih programa u svakom muzeju, pet ustrojstvenih jedinica MHZ-a prošle su se godine po drugi put povezale u uspješnom programu ‘Na konju u Muzeje’.

Muzeji su bili aktivni i u međumuzejskoj suradnji pa su ostvarena brojna gostovanja poput izložbe ‘Aquatike’ iz Karlovca, Muzeja vučedolske kulture i Arheološkog muzeja iz Zadra. Uz različita događanja i manifestacije koje su privukle brojne posjetitelje, zagorski muzeji istaknuli su se i u održavanju različitih aktivnosti za lokalnu zajednicu, a prošla godina je u MHZ-u bila i godina obljetnica jer su različitim prigodnim programima obilježene 450. obljetnica Seljačke bune, 70. obljetnica rada Muzeja Staro selo Kumrovec, 50. obljetnica Muzeja seljačkih buna i 30. obljetnica početka rada Muzeja Hrvatskog zagorja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba