Premijer Andrej Plenković objavio koje mjere popuštaju s 1. veljače

Od ponedjeljka u škole kreću učenici od 5. do 8. razreda, dopuštaju se sportske aktivnosti na otvorenom

Objavljeno: 28.01.2021. Ante Ferara

Vlada u četvrtak održava sjednicu. Na početku se obratio premijer Andrej Plenković. Podsjetio je da je u srijedu obilježen dan sjećanja na holokaust, jednog od najstrašnijih zločina, a potom govorio o stanju s koronavirusom i popuštanju mjera.

– Situacija je i dalje povoljna u odnosa na onu koja je bila prije nekoliko tjedana. Imamo sedam puta manje zaraženih nego prije mjesec dana. Smrtnost također pada što je dobro. Sve ovo govori da moramo nastaviti s naporima i odgovornošću.

Nakon rasprava jučer s Vladom i Stožerom mi smo u ovim okolnostima gdje smo zahvaljujući odgovornostima građana i mjera u poziciji da pošaljemo određene poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u dva segmenta. Jedan se odnosi na osnovnu školu, mogućnost da učenici od 5. do 8. razreda krenu u školu, a drugi se odnosi na dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti koje se događaju vani, ali i individualnih aktivnosti. Mjere ćemo revidirati sredinom veljače. Cilj nam je prebroditi zimske mjesece sa što manje negativnih posljedica – rekao je Plenković.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je detaljnije pojasnio koje mjere popuštaju. Na početku je rekao da Hrvatska sad uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU.

– Usmjerili smo se najviše na djecu koja podnose najveću žrtvu zbog načina života. Prije 10 dana su se u školu vratili učenici od 1. do 4. razreda i maturanti, a s obzirom na to da od tad ne bilježimo rast zaraze, odlučili smo se da se i ostali vrate. Drugi važan aspekt je mogućnost bavljenjem sportom, važan je za djecu, ali i za zdravlje građana. Zasad će to biti samo na otvorenom prostoru, smatramo da još nije vrijeme za otvaranje dvorana za sport. Popuštanje se ne odnosi na svlačionice i tuševe. Pratit ćemo situaciju s posebnim naglaskom na efekte popuštanja i nadamo se da ćemo od 15. veljače biti u mogućnosti ići s daljnjim revidiranjem ako se trend nastavi – rekao je Božinović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba