NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Od koronavirusa preminulo troje ljudi, dijete staro četiri mjeseca zarazilo se od majke

Objavljeno: 05.04.2020. Ante Ferara

Nacionalni stožer civilne zaštite u nedjelju u 14 sati iznio je nove podatke o oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da u posljednja 24 sata imamo 56 novih bolesnika od Covida-19, što je ukupna brojka od 1182. Od jučer su preminula još tri bolesnika, u Dubrovniku, Osijeku i Zadru i svi su bili kronični bolesnici. Na respiratoru se nalazi 39 bolesnika, a oporavljenih je 125. Ukupno su hospitalizirane 374 osobe.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pojasnio je situaciju s e-propusnicama.

– Do 11 sati izdano je 441.721 propusnica, od čega 373.302 na temelju zahtjeva poslodavaca. Odbijeno je skoro 13.000 zahtjeva. To je jasan znak da sustav izdavanja funkcionira. Tijekom dana bit će završen upis za sve poslodavce koji su izdali skupne zahtjeve, očekujemo povećanje broja propusnica. Za one koji nisu na vrijeme dali podatke vrijede još iznimno sutra ranije izdane propusnice. Primljeno je 3.866 dojava o kršenju samoizolacije, 1120 osoba su te mjere kršile. Samo jučer imali smo 64 dojave, 37 njih je bilo točno – kazao je Božinović.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a kazao je da su se svi preminuli u Osijeku zarazili svojih kontakata te otkrio podatke o zaraženoj djeci.

– Dijete u Nuštru ima četiri mjeseca, zarazilo se od pozitivne majke. Oboje su dobro, nemaju simptoma, njihovo se stanje stalno prati. Imamo 26 djece do 10 godina i 33 djece od 10 do 20 godina, ukupno 59 osoba do 20 godina. Dosadašnja iskustva s djecom i trudnicama su pozitivna, trudnoće završavaju u redu, djeca se brzo oporave. Direktor KBC Zagreb Ante Ćorušić rekao je da djeca koja se rode vaginalnim putem zaraze se, dok djeca rođena carskim rezom ne budu pozitivna. Ako je majka zaražena, ide se na carski rez. Najveći broj zaraženih je u skupini od 50 do 60 godina – rekao je Capak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba