STOŽER CIVILNE ZAŠTITE RH

OD JUČER PREMINULE ČETIRI OSOBE: Još osam ljudi ima koronavirus, ukupno je dosad 2047 oboljelih

Objavljeno: 28.04.2020. Ante Ferara

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog civilnog stožera RH u utorak u 14 sati kazao je kako u protekla 24 sata u Hrvatskoj imamo osam novooboljelih od Covida-19 što je ukupno u Hrvatskoj 2047 oboljelih osoba.

Testirano je 33.577 osoba, a u posjednja 24 sata njih 760 što je postotak oboljelih od 6,10 posto. Od jučer su preminula četiri bolesnica. Dvoje u Koprivnici, muškarac 1939. godište i žena 1926. godište te dvoje u Splitu, žena 1940. godište i muškarac 1961. godište. Svi su bili kronični bolesnici. Ukupno su u Hrvatskoj preminule 63 osobe. Na respiratoru je 21 pacijent, hospitalizirano je 287 osoba, a oporavljeno 1232 osobe.

– Silazna epidemijska krivulja ne smije značiti silaznu krivulju našeg opreza. Uz sve podatke koje smo dnevno ažurirali, od jučer su dostupni i strojno čitljivi podaci. Važno je nastaviti jasnu i transparentnu komunikaciju. Znate da smo se pripremali na dolazak virusa u Hrvatsku i pripremili smo se na adekvatan način. Formirali smo sekundarne i tercijarne centre. U sklopu druge faze sektorskih mjera dolazi de reaktivacije zdravstvenog sustava. Dogovoreno je da se ažuriraju sve liste čekanja za one koji su naručeni na dijagnostičke i terapijske postupke – rekao je ministar Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je kakvo je stanje u zemljama u našem okruženju i ostalim zemljama na zapadu Europe s kojima se volimo uspoređivati.

– Imamo svega osam novooboljelih što je iznimno povoljna epidemiološka situacija. Imamo prostora da popuštamo naše mjere. U mnogim zemljama u kojima je epidemija donedavno divljala stanje se stabiliziralo. Od zemalja u našem okruženju i zemalja s kojima se volimo uspoređivati, poput Švedske, Belgije ili Finske, mi smo drugi po incidenciji, samo Mađarska ima bolju. Sve druge zemlje imaju puno veće brojke od nas. Imamo i najmanju stopu umrlih među tim zemljama. Samo 14 na milijun stanovnika. Srbija ima 19, Švedska 225, Belgija 622… I to su rezultati naših mjera – kazao je Capak.

Govorio je i o mjerama zaštite u školama i crkvama.

– HZJZ je dovršio draft preporuka za funkcioniranje škola i provedbu državne mature. On je jutros poslan resornom ministarstvu. Oni će sad to proučiti i imaju određeno vrijeme za svoje primjedbe. Vjerojemo da ćemo ih imati u četvrtak. Što se tiče crkve, tu smo još u fazi komunikacije. Draft je isto poslan na proučavanje i vjerujem da će sutra biti preporuke  – smatra Capak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba