MANJE ORUŽJA ZAISTA ZNAČI MANJE TRAGEDIJA: POVODOM MEĐUNARODNOG DANA LJUDSKIH PRAVA, POLICIJA POČELA S MODERNIZIRANOM KAMPANJOM KOJOJ SE GRAĐANE POTIČE NA DOBROVOLJNU PREDAJU ORUŽJA

Od 2007. godine, Hrvati predali preko 5,5 milijuna komada streljiva, preko pet tisuća kilograma eksploziva i preko devet tisuća komada dozvoljenog oružja

Objavljeno: 13.12.2020. Ante Ferara

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se diljem svijeta obilježava 10. prosinca, pod motom “Imam pravo na život“,  provodi se modernizirana kampanja “Manje oružja, manje tragedija, sufinancirana sredstvima Europske unije, kroz Fond za unutarnju sigurnost, u sklopu projekta  pod nazivom “Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost te borbi protiv terorizma“.

Ovom moderniziranom kampanjom želi se potaknuti širu javnost na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima nestručnog rukovanja oružjem i minsko – eksplozivnim sredstvima. 

Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija te se ovom kampanjom želi apelirati na sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva dapozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.
Od 1. rujna 2007. do 30. studenoga 2020. u Republici Hrvatskoj građani su dragovoljno predali 5493 kilograma eksploziva, 5.570.778 komada streljiva, 5354 komada automatskog i 9183 komada dozvoljenog te 330.462 komada rasprskavajućeg oružja.

Kampanja kreće sa svojim multimodularnim preventivnim alatima diljem Hrvatske, a u petak je već na terenu zaživjela u Sisačko – moslavačkoj županiji. I tako svakog petka, proaktivnim programom kampanje u 365 dana, diljem Hrvatske policija želi djelovati na svijest građana, kako bi shvatili da  MANJE ORUŽJA  zaista znači i MANJE TRAGEDIJA. 

Pravo na život je uistinu temeljno ljudsko pravo, a svijest o ljudskim pravima važan je dio procesa razvoja građanske participacije, civilnog društva, samozaštite, samorazvoja i samoostvarivanja ljudi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba