SABORSKI ZASTUPNICI PODRŽALI VLADIN PRIJEDLOG

Od 1. travnja povećavaju se rodiljne naknade za drugih šest mjeseci

Objavljeno: 05.03.2020. Alen Brodar

Saborski zastupnici podržali su u srijedu Vladin prijedlog da se od 1. travnja povećaju rodiljne i roditeljske potpore za drugih šest mjeseci djetetova života, piše poslovni.hr.

Puna plaća

U prvih šest mjeseci rodiljna je potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka punoj plaći, a u sljedećih šest, ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, ograničena na 3991 kunu. Vlada predlaže da se od 1. travnja taj iznos podigne za 1663 kune i da iznosi 5654 kuna. Predlaže i skraćenje radnog staža potrebnog za ostvarenja prava na potporu, s 12 na devet mjeseci, odnosno, umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine, na 12 mjeseci.

Oporba ističe kako to povećanje nije dovoljno da se riješe ozbiljni demografski problemi, pa prozivaju vladajuće da još nema demografske strategije, piše poslovni.hr.

– SDP pozdravlja svaki iskorak u novčanim naknadama, no za stranku kojoj je glavnina predizbornog programa bila demografska politika, a to je HDZ, ovo je premalo, odnosno ništa – poručila je Sabina Glasovac.
Zastupnici vladajuće koalicije hvale Vladine mjere i sam zakon.

– Aktualna Vlada ulaže u materinstvo i ravnopravan odnos roditelja, prva je Vlada koja je nakon 10 godina povećala naknade za rodiljne i roditeljske potpore – rekla je Željka Josić iz HDZ-a.

Podizanje kvalitete života

Zagorska saborska zastupnica iz redova Stranke rada i solidarnosti Marija Puh kazala je kako treba podizati kvalitetu života u ruralnim sredinama kako bi mlade obitelji imale gdje ostaviti djecu kad idu na posao i omogućiti im dobru prometnu povezanost s gradovima, te smatra da je potpore roditeljima trebalo povećati prije 10, ako ne i 15 godina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba