NOVI ZAKON O SOCIJALNOJ SKRBI

Obiteljske domove kontrolirat će županija, koja i izdaje dozvole

Objavljeno: 13.01.2020. Alen Brodar

Novi Zakon o socijalnoj skrbi u vrlo kratkom će vremenu biti pušten u javnu raspravu, i među ostalim, pooštrit će kriterije potrebne za dobivanje dozvole za rad obiteljskih domova. Temeljem tog zakona, mijenjat će se prateći pravilnik koji precizira uvjete pod kojima se obiteljski dom može otvoriti. Uvest će se nadzor tih domova i on će se decentralizirati. Tendencija je da za nadzor bude odgovoran onaj tko izdaje dozvolu za rad, a to je županija te će županije ubuduće i kontrolirati obiteljske domove, piše Večernji.hr.

Neadekvatna skrb

Nadzor obiteljskih domova sada je pravno potpuno nepokriven i, kao takav, zatamnjeno područje u kojem su moguće zlouporabe i neadekvatna skrb. Obiteljskim je domovima dana mogućnost da se uključe u mrežu domova za skrb starijih i nemoćnih, odnosno u sustav socijalne skrbi, međutim, vrlo je malo takvih domova to učinilo. Prema nekim podacima, niti dva posto. Većina vlasnika obiteljskih domova kao što su fizičke osobe, vjerske zajednice i ostali, radije radi izvan te mreže i sami kreiraju razinu socijalne skrbi u svojim domovima i cijenu tih usluga te ih ugovaraju izravno s obiteljima i skrbnicima korisnika. U tom slučaju ne podliježu ni kontroli države. Naime, inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sada nije obvezna ići u nadzor tih domova, osim ako ne dobije kakvu prijavu.

Prostorni uvjeti

Za otvaranje obiteljskog doma dovoljno je zadovoljiti prostorne uvjete da bi od županije privatna osoba dobila dozvolu. Obiteljski dom u Andraševcu, prema zasad dostupnim podacima, nije poštovao ni te kriterije, ako je uz glavni objekt korisnike smjestio i u dva dodatna objekta koji nisu bili prijavljeni, a od kojih ovaj koji je izgorio nije imao ni adekvatan sustav grijanja ni vatrodojave, zbog čega je, sudeći prema prvim podacima, i došlo do požara. Još gore, ako se pokaže da je vlasnica ondje ilegalno smjestila pedeset korisnika umjesto dopuštenih 20, koliko propisuje Pravilnik o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga. Inspekcija Ministarstva socijalne politike danas kreće u nadzor obiteljskog doma u Andraševcu.

Autor: ZI
Foto: ZI

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter