Sretan vam Međunarodni dan obitelji!

OBITELJ JE TEMELJ DRUŠTVA – I U KRIZI: “Štiteći svoje članove, obitelji nose najveći teret pandemije“

Objavljeno: 15.05.2020. Metropolitan

Međunarodni dan obitelji obilježava se 15. svibnja, a proglasili su ga Ujedinjeni narodi svojom rezolucijom 1993. godine. Prvi se puta taj dan obilježio 15. svibnja 1994. godine pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari, nego srdačni odnosi roditelja i djece”.

Međunarodni dan obitelji počeo se obilježavati s ciljem isticanja važnosti obitelji kao osnovnog elementa svakog društva te kako bi se potaknulo djelovanje društva u korist obitelji, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji. Ovim poticajnim ciljevima zapravo se želi naglasiti da se bitna obilježja čovječanstva (zajedništvo, tolerancija, demokracija, svjetski mir…) počinju izgrađivati u obitelji.

Napredak društva

Obitelj je institucija koja čuva ljudske vrijednosti, kulturalni i povijesni kontinuitet generacija i faktor je stabilnosti i razvoja. Zahvaljujući “zdravim” obiteljima, društvo napreduje i jača, kao i sveopća dobrobit. Kroz povijest se razvijenost neke zemlje procjenjivala kroz stanje njezinih obitelji. Razlog je taj što prosperitet neke zemlje i danas izravno ovisi o njezinim građanima.

Sve su države pozvane svojim obiteljima omogućiti jednakost i ljudska prava, a na Međunarodni dan obitelji sve su obitelji pozvane proslaviti svoje zajedništvo, vezanost i ljubav koju osjećaju jedni prema drugima, u zajedničkim aktivnostima i uživanju jedni s drugima.

Kopenhagen i Peking

Tema ovogodišnjeg Dana obitelji je “Obitelji u razvoju: Kopenhagen i Peking + 25“. Podsjetimo, konferencije u Pekingu i Kopenhagenu 1995. godine dale su obitelji na važnosti, kao i njezinoj ulozi u našem društvenom razvoju, a donesena je i odluka da će se poštivanje obitelji širom svijeta definirati kao plan za dobrobit svih pojedinaca.

Ujedinjeni narodi stoga su predložili spomenutu temu, kako bi naglasili važnost i značenje obitelji, posebno u kontekstu pandemije Covid-a 19. Na kraju krajeva, obitelji su te koje nose najveći teret ove krize – štite svoje članove, brinu o djeci izvan škole, a u isto vrijeme nastavljaju sa svojim radnim obavezama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba