POSEBAN USTUPAK ZA PRELAZAK SLOVENSKO-HRVATSKE GRANICE

NOVA PRAVILA: Vozači ne trebaju kući u samoizolaciju, uspostavljena je karantena iz koje će odlaziti na put i nakon istovara ponovno se vraćati u nju

Objavljeno: 16.03.2020. Metropolitan

Hrvatska obrtnička komora postigla je s potpredsjednikom Vlade i ministrom Marićem dogovor o posebnom ustupku za prelazak slovensko-hrvatske granice za dio vozača. Iz Komore stoga mole prijevoznike da žurno kontaktiraju svoje vozače i obavijeste ih o sljedećem:

– U slučaju da prevozite prehrambene namirnice, kućne potrepštine, pokvarljivu robu ili lijekove i sanitetski materijal, molimo da HITNO javite registarske oznake kamiona, vrstu robe koju prevozite te lokacije svojih kamiona u koloni za prelazak slovensko – hrvatske granice i granični prijelaz na kojem čekate – na e-mail: [email protected] jer će vam se osigurati prvenstvo prolaza. Zloupotreba ove mogućnosti povlači kaznu – ističu iz HOK-a.

Najava na vrijeme

U suradnji s Civilnim stožerom RH dogovoren je način obavljanja međunarodnog prijevoza tereta u RH:

  1. Prijevoznici moraju najaviti za koliko vozača im treba osigurati karantenu, moraju dostaviti podatke u koju županiju dolaze te identifikacijske podatke tih vozača (ime, prezime, OIB), kontakt telefon, registarsku oznaku vozila, sve na e-mail adresu Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske [email protected].
  2. Svi koji obavljaju međunarodni transport robe trebaju pravovremeno najaviti dolazak na granicu Republike Hrvatske, na način da na e-mail adresu [email protected]; dostave sljedeće podatke: naziv obrta, ime i prezime vozača, njegov OIB, iz koje zemlje dovoze robu, koji granični prijelaz koriste, mjesto istovara, mjesto njegove karantene.
  3. Prijevoznici koji imaju mogućnost većeg kapaciteta za smještaj svojih vozača u karantenu sukladno mjerama zdravstvenog nadzora, mogu zatražiti formiranje istih unutar svojih poslovnih prostora od županijskog stožera civilne zaštite.
  4. Svi moraju obavijestiti županijske centre civilne zaštite na broj telefona 112 o dolasku vozača u karantenu, odlasku vozača iz karantene te daljnji smjer kretanja
  • Ukoliko su potrebna dodatna objašnjenja, pozivamo vas da se s upitom javite na adresu elektronske pošte [email protected]. Također, podsjećamo da se možete obratiti Područnom uredu civilne zaštite u županiji https://civilna-zastita.gov.hr/kontakti/84 – pozivaju iz HOK-a prijevoznike te dodaju kako su ishodili i novi režim samoizolacije za vozače.

Prolazak pod pratnjom

Stožer civilne zaštite izdao je priopćenje prema kojem je od nedjelje na području svake županije uspostavljena karantena s parkirališnim prostorom za kamione, u kojima će biti smješteni domaći vozači teretnih vozila nakon istovara tereta.

Vozači više neće morati biti u samoizolaciji kao dosad, već će prema potrebi iz karantene odlaziti na put i nakon istovara robe ponovno se vraćati u karantenu.

– Dodatno, Hrvatska obrtnička komora inicirala je pregovore o mogućnosti organizacije prolaska hrvatskih kamiona pod pratnjom kroz Sloveniju, bez obzira na vrstu robe koju prevoze, o čemu ćemo vas dodatno obavještavati – kažu u HOK-u.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba