Tomislav Tomašević na press konferenciji poručio:

“NIJEDAN GRAD NA SVIJETU TO NEMA“: Spajat ćemo urede i raditi preustroj – ne može ostati 27 pročelnika jer neće biti 27 gradskih ureda

Objavljeno: 18.05.2021. Metropolitan

Tomislav Tomašević koji će i u drugom krugu tražiti povjerenje Zagrepčana, za prvi mandat na čelu metropole,  ispred zagrebačke Gradske uprave, zajedno s kandidatima za zamjenika i zamjenicu, Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, održao je press konferenciju na kojoj je najavio kampanju za drugi krug, piše Jutarnji list.

Za početak, zahvalio se svima koji su ga podržali svojim glasom u prvom krugu te dodao kako će u drugom krugu i dalje davati sve od sebe, bez obzira na veliku prednost koju je ostvario u prvom krugu, u odnosu na svog protukandidata, Miroslava Škoru.

-Fokusirat ćemo se na različite teme, ići ćemo po kvartovima, vijećnici će razgovarati s građanima o problemima… Osvojili smo 23 od 47 mandata u Gradskoj skupštini i možemo očekivati i izbore za 48. zastupnika srpske nacionalne manjine pa će za većinu biti dugoročno 25 zastupnika. Očekujemo da ćemo imati stabilnu većinu. Jasno smo govorili da smo spremni slagati većinu sa strankama od centra prema lijevo koje su bile oporba Bandiću, to je jedino SDP koji je prešao prag. Nakon drugog kruga očekujemo razgovore s njima oko sklapanja većine, ali ne vidim da će tu biti problema. Želim čestitati svim političkim opcijama koje su ušle u gradsku skupštinu, svima koji su izabrani. Očito je da se bez nas neće moći donijeti niti jedna odluka u Skupštini, mi ćemo i dalje za dugoročne projekte tražiti konsenzus sa svima. Bit ćemo otvoreni za dijalog oko najbitnijih projekata kako bi oni išli dalje i ako mi više ne budemo na vlasti za četiri godine – istaknuo je Tomašević.

48. zastupnik

O 48. zastupniku u Gradskoj skupštini rekao je:

-Nismo još razgovarali, vjerojatno hoćemo. U zadnjem mandatu nije bilo zastupnika srpske nacionalne manjine, ali to je 48. zastupnik. I dalje je potrebna većina ali sad ona postaje 25. Mi ne želimo da grad bude paraliziran ako nema većine kad netko ne dođe i ne može glasati. Bit će sigurno dosta podmetanja, anonimnih izvora… Čuo sam se s gospodinom Klisovićem, ali razgovore ćemo početi tek nakon druga kruga izbora – pojasnio je Tomašević.

Na novinarsko pitanje o tome je li nužno da neki stave mandate na raspolaganje odgovorio je kako je njihovo pravo da od pročelnika i direktora gradskih poduzeća traže da daju mandat na raspolaganje.

-Naše je pravo da ocjenjujemo njihov rad i da imenujemo nove pročelnike koje po zakonu moramo imenovati nakon javnog natječaja. Toga ćemo se i držati – poručio je Tomašević, pa odgovorio na pitanje o smjenjivanju osoba koje su na temelju javnog natječaja imenovane na neku funkciju.

Ured za obnovu

-Ionako idemo u preustroj Gradske uprave, zato što 27 pročelnika ne može ostati jer neće biti 27 gradskih ureda. Nijedan grad na svijetu to nema. U državi imamo 16 ministarstava, a u gradu 27. Kako to uopće može biti, a da bude učinkovito? Spajat ćemo urede i raditi preustroj. Nećemo raditi ništa što je financijski neodgovorno. Ne bih sada govorio koje urede ćemo spajati. To moramo dogovoriti na razini Gradske skupštine. Četiri nova ureda, izglasana su u zadnjem mandatu. Bit će sadržajno kompatibilni uredi koji su sada odvojeni. Neki imaju previše zaposlenih za poslove koji su sada nepotrebni, te ljude ćemo prebaciti onamo gdje su potrebni. Bit će ured za obnovu – kazao je Tomašević.

Tomislav Tomašević govorio je i o rebalansu u proračunu zbog obnove, sigurnosti grada, ali i izgradnji bolnice u Blatu.

-Ključno je da dođe do rebalansa u državnom proračunu. Za obnovu privatnih zgrada, odvojeno je 240 milijuna kuna, a Zagreb mora pratiti to sa samo 20 posto. Ključno je da dođe do rebalansa državnog proračuna. Mi smo inzistirali na većim sredstvima i ministar financija je rekao da će doći do rebalansa ako to bude potrebno, a mi ga držimo za riječ. Onda će to pratiti i rebalans gradskog proračuna – rekao je Tomašević.

Vezano uz sigurnost grada, istaknuo je kako je Zagreb, jedan od najsigurnijih europskih gradova što se tiče javne sigurnosti u gradu.

-Bitno je i da se raščiste slučajevi poput paleža automobila gospođe koja se žalila na buku oko žičare. To je zabrinjavajuće i očekujem da se istraži – poručio je Tomašević.

O izgradnji bolnice u Blatu kratko je rekao:

-Stručnjaci su podijeljeni o korištenju objekata koji su tamo za gradnju nove bolnice pa ćemo vidjeti je li isplativije graditi ju tamo ili negdje drugdje u Novom Zagrebu, ali potrebno će biti partnerstvo s Vladom – pojasnio je Tomašević.

Govoreći o svom protukandidatu u drugom krugu, istaknuo je kako mu je svejedno tko je s njime u drugom krugu zato što ima veliki legitimitet, za kojeg vjeruje da će mu se u drugom krugu još povećati.

Pozvao je birače da 30. svibnja izađu na izbore.

-Bez obzira na veliku prednost, nama je svaki glas koji ćemo dobiti 30. svibnja ključan jer nam treba veliki legitimitet za promjene koje smo obećali nakon izbora. Svaki glas nam je jednako bitan – zaključio je Tomašević.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba