Za sud u Klanjcu svakako vrijedi ona 'pravda je spora, ali dostižna'

NIJE ŠALA: Jugoslavija ostala bez vinograda kraj Tuhlja – ima 15 dana za žalbu

Objavljeno: 01.02.2024. Metropolitan

Federativna narodna republika Jugoslavija izgubila je pravo zaloga na imovini zagorske obitelji iz okolice Tuhlja, piše Danica.

Uknjižba prava zaloga na šumama, pašnjacima i vinogradu ukupne površine oko 5000 četvornih metara upisana je 13. studenog 1939. godine u korist FNR Jugoslavije, i to zbog duga glavnice u iznosu od sedam dinara.

Odluka koja se čekala 85 godina

Nakon 85 godina, sud u Klanjcu donio je odluku da se na temelju Zakona o zemljišnim knjigama, po službenoj dužnosti određuje brisanje založnog prava u teretovnici, na navedenom vlasničkom dijelu u katastarskoj općini Črešnjevec.

Odluka je dostavljena vlasniku nekretnina, a FNR Jugoslavija o svemu je obaviještena putem e-Oglasne ploče suda. To je važno jer se državi koja je imala upisan zalog na nekretninama ostavlja pravo prigovora.

– Protiv ovog rješenja može se izjaviti prigovor. Prigovor se izjavljuje ovom sudu u roku 15 dana od dana dostave ovog rješenja, elektronički putem javnog bilježnika ili odvjetnika – izvijestili su sa suda nepostojeću državu.

U doba dok se teret upisivao, u studenom 1939. godine, to je područje zapravo bilo u sastavu Kraljevine Jugoslavije. Federativna narodna republika Jugoslavija proglašena je 1945. te je trajala do 1963. godine, kad je proglašena SFRJ.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba