VLADINE MJERE

‘Nema ovrha, deložacija, zatvorit će se kafići, ograničiti rad trgovina’

Objavljeno: 17.03.2020. Ante Ferara

Od zadnje sjednice broj zaraženih u Italiji se utrostručio, gotovo 30.000 ih je, u Francuskoj je i više nego utrostručen, u Njemačkoj je učetverostručen, u Španjolskoj je pet puta veći. Kod nas je, nasreću, zahvaljujući svim mjerama koje smo poduzimali, dinamika umjerena, pod kontrolom i na 65 smo zaraženih. Taj rast je bitno sporiji nego u ovim državama, poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade koja je sazvana kako bi donijeli paket mjera za pomoć gospodarstvu zbog koronavirusa.

– Apeliram na sve da detaljno, ali detaljno, prate upute stožera, ovo je trenutak za vrlo visok stupanj osobne odgovornosti. Molim sve da ozbiljno shvate situaciju. Mi ćemo idućih dana sigurno donositi mjere o privremenom ograničavanju rada trgovina, privremenoj obustavi rada nekih trgovina, trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, kino dvorana, knjižnica, kazališta, sportskih centara, teretana… Sada je trenutak da zauzmemo oštrije mjere nego što je percepcija – kazao je Plenković

Izdvojio je i mjeru da u ovom razdoblju nema ovrha i deložacija, a rekao je i da će se odobravati beskamatni zajmovi i potpore za očivanje radnih mjesta. Predstavio je i web stranicu www.koronavirus.hr gdje se mogu pratiti sve informacije o ovoj pandemiji.

– Cilj mjera je da pokušamo odgoditi javna davanja poreznim obveznicima, kao porez na dohodak, na dobit, doprinose na mirovinsko i zdravstveno osiguranje za tri mjeseca, a ako bude postojala potreba za dodatna tri mjeseca. Želimo osigurati likvidnost gospodarstva, imamo spremnost Hrvatske banke za obnovu i razvitak, kao i komercijalnih banaka da budu pripremni osigurati sredstva za reprogramiranje postojećih kredita – rekao je Plenković. Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako donose 63 mjere.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba