Nakon tragične smrti dječaka iz Knina, MUP je izradio letak s važnim upozorenjem za roditelje:

“Ne ostavljajte djecu samu u vozilima – čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može dovesti do tragedije”

Objavljeno: 17.07.2021. Metropolitan

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, izradilo je letak na temu stradavanja djece od dehidracije u vozilima.

– Nakon tragičnog događaja stradavanja djeteta ostavljenog samog u automobilu, kao i činjenice da su se stradavanja djece od dehidracije u automobilima događala i ranije, upozoravamo i obavještavamo roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice. U ovom ljetnom periodu podsjećamo i na opasnost od utapanja i drugih stradavanja u vodi te potičemo roditelje i sve koji brinu o djeci na važnost stalnog nadzora nad djecom tijekom kupanja – poručuju iz MUP-a.
U letku pod nazivom “Ne ostavljajte djecu samu u vozilima!”, nalaze se preporuke stručnih osoba, kao i kaznene odgovornosti, a neke od poruka su sljedeće:

NE OSTAVLJAJTE DJECU SAMU U VOZILIMA!
Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu, grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela Povrede djetetovih prava. Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje, a odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

IZNIMNO JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI KROZ SVAKODNEVNU RUTINU
Uvježbavanjem “prisutnosti”, izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u automobil, dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo. Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.) Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz automobila na stražnjem sjedalu, kako ne bismo izašli bez pogleda na stražnje sjedalo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba