TERETI SE DA JE PRISTALA DA TEŠKO POKRETNE I NEPOKRETNE OSOBE BORAVE BEZ NADZORA I POMOĆI, U MOGUĆIM UVJETIMA ŽIVOTNE UGROŽENOSTI

“NE OSJEĆAM SE KRIVOM“: Počelo je suđenje Gabrijeli Čičković, vlasnici doma u Andraševcu

Objavljeno: 26.02.2021. Ante Ferara

Na Županijskom sudu u Zagrebu u četvrtak je započelo suđenje za slučaj koji je u siječnju prošle godine ostavio u šoku Zagorje, ali i ostatak Hrvatske. Tužiteljica Radmila Sučević traži da se optužena vlasnica Doma za starije i nemoćne osobe “Zelena oaza“ u Andraševcu, Gabrijela Čičković, proglasi krivom za teško djelo protiv opće sigurnosti dovođenja u opasnost života i imovine, piše RTL.hr.

– Ne osjećam se krivom – rekla je Čičković.

Podsjetimo, šestero štićenika u dobi od 69, 82, 84, 85, 90 i 104 godine, smještenih u drvenom objektu pored glavne zgrade doma, 11. siječnja prošle godine između 4.10 i 4.55 sati, izgubilo je život zbog trovanja ugljičnim monoksidom, a tijela su im potom izgorjela u požaru koji je nastao zbog kvara na  grijalici kojom su se korisnici grijali, a koji se vrlo brzo proširio na cijelu unutrašnjost objekta.

Tužiteljica je predložila da se na okolnost organizacije noćnog rada u domu “Zelena oaza“ ispitaju četiri svjedokinje te vještaci koji su utvrdili uzrok požara, a njen branitelj Igor Cišper usuglasio se s tim prijedlogom te predložio ispitivanje još tri nekadašnje djelatnice doma, ali i predstavnika pravne osobe koja je domu prodala grijalicu, električni kalorifer, piše RTL.hr.

Gabrijelu Čičković tužiteljstvo tereti da je tijekom 2012. i 2013. godine ishodila rješenje Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko – zagorske županije o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba za trinaest korisnika u obiteljskom domu u Andraševcu. Zatim je kao predstavnica tog obiteljskog doma, bez odobrenja nadležnog tijela socijalne skrbi, profesionalnu djelatnost pružanja socijalnih usluga skrbi sa smještajem starijih osoba proširila i na već ranije spomenuti drveni stambeni pomoćni objekt, koji se nalazio uz zgradu glavnog objekta doma u kojem je bilo devetnaest korisnika, iako je ishodila rješenje za smještaj trinaest korisnika za taj objekt. U trenutku izbijanja požara, u pomoćnom objektu smješteno je bilo šest korisnika, a njegovateljica nije bila s njima, iako su to bili korisnici koji su bili u zdravstvenom stanju koje je zahtijevalo stalnu njegu, odnosno, oni su bili u potpunosti ovisni o tuđoj pomoći. Čičković, koja je živjela u obiteljskoj kući 700 metara dalje od objekta u kojem su bili smješteni korisnici, propustila je osigurati skrb njegovatelja za teško pokretne i nepokretne osobe, budući da je za svih 25 korisnika u glavnom objektu i pomoćnom drvenom objektu, osigurala pružanje njege tokom noći od strane samo jedne njegovateljice – zbog toga se tereti da je postupajući na taj način pristala da teško pokretne i nepokretne osobe borave bez nadzora i neophodne pomoći i u mogućim uvjetima životne ugroženosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba