U ARENI ZAGREB PREMINULA PRVA OSOBA ZARAŽENA KORONOM, DRUGA INTUBIRANA I VRAĆENA U KB DUBRAVA

“Nažalost, imali smo smrtni slučaj. Riječ je o osobi koja je bila u terminalnoj fazi svoje osnovne tumorske bolesti”

Objavljeno: 03.12.2020. Ante Ferara

U Areni Zagreb u ponedjeljak je preminula prva osoba koja je zaražena koronavirusom, dok je druga u utorak zbog pogoršanja kliničke slike intubirana i vraćena u KB Dubrava.

– Informacije kojima raspolažete su točne. Nažalost, imali smo smrtni slučaj. Riječ je o osobi koja je bila u terminalnoj fazi svoje osnovne tumorske bolesti. Iz KBC-a Sestre milosrdnice prebačen je u Arenu zato što se rutinskim testom, koji se radi pacijentima koji ulaze u bolnicu, radi bris. On nije imao simptome covida, ali s obzirom na to da je bio pozitivan, umjesto na palijativu smješten je kod nas – rekao je koordinator za Arenu, prof. Davor Vagić iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Kaže da su to nažalost, situacije koje se događaju i koje će se događati. Za pacijenta koji je intubiran Vagić pojašnjava da je riječ o osobi s drugim bolestima, koji je iz KB-a Dubrava preseljen u Arenu jer mu se stanje bilo popravilo.

– Kao što smo već naveli, Arena je tercijarna ustanova i tu idu osobe koje su pred otpust, odnosno uskoro im neće trebati liječnička pomoć. No, ovo je nepredvidiva bolest i toga smo svjesni. Upravo zato u Areni imamo reanimacijski centar i sve što je potrebno za intubaciju i siguran prijevoz u bolnicu, što je u ovom slučaju i bilo – govori Vagić.

Dosad je u Arenu primljeno više od 30 pacijenata, a njih pet ili šest otpušteno je kući. Taj broj će rasti.

– Imamo velike brojeve oboljelih što znači da će se bolnice i dalje puniti, a samim time će i u Areni biti sve više popunjenih kreveta. Moramo se kao društvo više paziti i na taj pomoći sebi i svojim bližnjima – naglašava Vagić.

Pacijente je obišao i razgovarao s njima. Kaže kako je tamo smješten i jedan bračni par. U arenu su došli s danom razlike, jedan iz jedne, a drugi iz druge bolnice. Smješteni su jedno do drugoga.

– Imamo osobu s Downovim sindromom, kojoj je potreban dulji nadzor. Imamo i jednu osobu koja je pozitivna, a imala je transplantaciju bubrega – zaključuje Vagić, za Jutarnji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba