DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Nacionalni je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Objavljeno: 26.02.2020. Metropolitan

Danas će mnogi u Hrvatskoj nositi ružičastu majicu u znak borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Hrvatski Sabor je, na prijedlog Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, proglasio 26. veljače kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja 2017. godine.

Dan ružičastih majica najpoznatiji je program prevencije vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj, u kojem sudjeluje više od dva milijuna sudionika.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, povodom Dana ružičastih majica, održat će radionice s ciljem podizanja svijesti o vršnjačkom nasilju i njegovoj prevenciji.

Radionice će se održati:

– u srijedu, 26. veljače, u Srednjoj školi Samobor (Ulica Andrije Hebranga 26) gdje će se učenicima podijeliti promidžbeni materijali – letci i ružičaste majice,

– u četvrtak, 27. veljače , u dječjem vrtiću „Slavuj“ u Rakitju (Školska ulica 11)

Ideja o obilježavanju Dana ružičastih majica, poznatijeg kao Pink Shirt Day, pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.

Autor: Renata Cisar

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba