DUGI "COVID": DVA MJESECA OD PRVIH SIMPTOMA I NAKON NEGATIVNOG TESTA, POKAZALO SE DA IMA UPALU PLUĆA

Muškarac (55) iz Zagorja već se šest mjeseci bori s posljedicama koronavirusa

Objavljeno: 09.10.2020. Ante Ferara

“Bio je početak travnja i telefonom mi se javio jedan moj pacijent. Rekao mi je da ima simptome za koje misli da bi mogli biti znakovi COVID-a 19. Slično se osjećala i njegova supruga, da bi se na kraju pokazalo da su oboje pozitivni na koronavirus. Inače, radi se o 55-godišnjem pacijentu koji je potpuno zdrav, njegov je zdravstveni karton bio gotovo prazan. Kada mi se javio, imao je laganu temperaturu, kašljao je i žalio se na čudan osjećaj u plućima. Čula sam se s njim i njegovom suprugom gotovo svaki dan. Nije im se činilo da je nešto opasno. Prošla su četiri tjedna izolacije, ponovo je testiran i bio je negativan. Bila sam uvjerena da će sve biti dobro. No, ubrzo je došao u ordinaciju i požalio da se ne osjeća dobro, da je stalno umoran, da kad nešto radi brzo se umori, da ga “bole pluća”… Učinjen mu je rendgen i vidjelo se da ima upalu pluća”, posvjedočila je za Jutarnji list obiteljska liječnica Dijana Ramić Severinac, koja ima ordinaciju u Krapini, istaknuvši kako je bila potpuno šokirana, s obzirom na to da je prošlo gotovo dva mjeseca od prvih simptoma.

Zatvorio bolovanje

Pacijent koji je, dakle, i dalje imao ozbiljne probleme zbog COVID-a, u evidenciji se počeo voditi kao pacijent s upalom pluća, a ne kao pacijent s dugim COVID-om, a kako kaže Ramić Severinac, tek je prije desetak dana zatvorio bolovanje.

– Da, on više nije htio biti na bolovanju, ali ja ga objektivno ne bih pustila na posao jer se nije do kraja oporavio. Naime, pokušali smo nakon rendgena liječiti njegovu upalu pluća antibioticima, ali pomaka nije bilo i na kraju je završio na liječenju u Klinici na Jordanovcu. Njegov MSCT je pokazao poraznu sliku – pluća gotovo da nije bilo. Završio je na kortikosteroidima, odlazio je na plućnu rehabilitaciju i još se nije do kraja oporavio, premda se liječio gotovo pola godine – ističe Ramić Severinac.

Da COVID-19 nije “laka bolest” niti za neke ranije potpuno zdrave pacijente, kako je neki žele prikazati, potvrdila je i Ines Balint, također liječnica obiteljske medicine.

– Jedna moja 34-godišnja pacijentica tri tjedna nakon koronavirusa i dalje kaže da se jako brzo umara, da joj je problem i uspinjanje uz stepenice, a jedan pacijent i dalje nema osjet okusa i mirisa premda je prošlo više od mjesec dana otkako je bio pozitivan na COVID-19 – kaže dr. Balint.

Izgubljeni u administraciji

Kako piše dalje Jutarnji list, mnogi, čak i zdravi i mladi ljudi, tjednima se nakon zaraze koronavirusom, a neki i mjesecima, žale na kronični umor, kašalj, nesanicu, opadanje kose, kratki dah, glavobolje, bolove u mišićima, zbog čega ne mogu normalno funkcionirati, ali ih se više ne vodi kao COVID bolesnike pa budu s novim dijagnozama izgubljeni u zdravstvenoj administraciji. No, sve je više liječnika koji upozoravaju na tzv. “long COVID pacijente”, odnosno, “dugotrajne COVID pacijente” koji bi morali dobiti upravo takvu dijagnozu.

– Mi zasad u bolnici nemamo takvih podataka jer kad netko više nije pozitivan, nije COVID pacijent – rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

U Velikoj Britaniji tvrde da oko 60.000 osoba ima dugotrajne posljedice koronavirusa, a najčešće su to kratki dah, iscrpljenost i opća slabost, pa čak i problemi s vitalnim organima poput srca, jetre, bubrega, pa i mozga. Zasad još nema smjernica za liječenje jer radi se, kažu stručnjaci, o vrlo velikom broju simptoma koji, pokazalo se, češće pogađaju žene.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba