ISPLAĆENO 93 MILIJUNA KUNA POTRESOM POGOĐENIM PODRUČJIMA

MINISTRICA VUČKOVIĆ: Poljoprivrednici, ne odustajte, dobit ćete svu potrebnu pomoć za opstanak i nastavak proizvodnje

Objavljeno: 13.01.2021. Metropolitan

U prvim tjednima 2021. godine isplaćena su, uz najavljenih 35 milijuna kuna izravnih plaćanja, i dodatna sredstva koja se odnose na područja s prirodnim ograničenjima i na mjere koje obuhvaćaju plaćanja za tradicijske i izvorne pasmine, čime je ukupno isplaćeno 93 milijuna kuna poljoprivrednicima na potresom pogođenim područjima i gradu Vrgorcu, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.  

– U ovom trenutku Ministarstvo poljoprivrede i HAPIH uspostavili su kontakt s 2900 poljoprivrednih gospodarstava u Sisačko-moslavačkoj županiji, od kojih je 1350 i fizičko obiđeno na terenu, kako bi se preliminarno utvrdili obujam i vrsta štete na poljoprivrednim gospodarstvima. Ukupno je posredovano u prodaji 114 grla svih vrsta i kategorija stoke.  Prilikom kontakta i obilaska terena ustanovljena su oštećenja na gospodarskim objektima kod 1208 poljoprivrednih gospodarstava, mehanizacije i strojeva kod njih 172, na proizvodnim površinama kod 45, kao i problemi sa smještajem stoke, pa je tako osigurano premještanje 271 grla stoke s 41 poljoprivrednog gospodarstva – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.  

270 tona hrane

Kroz sustav prikupljanja donirane hrane za životinje u skladištima u Glini i Petrinji do sada je zaprimljeno 270 tona hrane (koncentrirane hrane, sjenaže i sijena), od čega je poljoprivrednicima u potrebi razdijeljeno 155 tona.

– Dodatno, sukladno dojavama s terena od savjetnika iz Uprave za stručnu podršku i HAPIH-a ili od samih uzgajivača stoke o problemima u trženju proizvodima stočarstva, Ministarstvo poljoprivrede spaja poljoprivrednike s predstavnicima mesne i mliječne industrije s ciljem rješavanja problema i pronalaženja rješenja po poštenim tržišnim cijenama – kupnju proizvoda, uključivanje proizvođača u sustav otkupa mlijeka i sl. Realiziran je otkup 78 grla svih vrsta stoke (8 teladi, 22 utovljene junadi, 7 krava, 11 utovljenih svinja, 21 odojak i 9 janjadi), a posredovano je i u otkupu koja će se obaviti u naredna dva dana za 36 grla (14 teladi, 10 junica, 9 krava i 3 juneta) – priopćeno je. 

– Poručujem poljoprivrednicima pogođenih područja da ne odustaju, da će im se pružiti sva potrebna pomoć za opstanak i nastavak proizvodnje. Svjesna sam razmjera katastrofe i upravo zbog toga su djelatnici Ministarstva poljoprivrede kontinuirano na terenu i na raspolaganju poljoprivrednicima u potrebi – nemojte prodavati stoku, omogućit ćemo hranu za stoku ili je premjestiti ukoliko je potrebno, kao što i radimo svakodnevno. Pozivam poljoprivrednike da još jednom, kao i uvijek, pokažu snagu i izdržljivost – pomoći ćemo svima kojima je pomoć potrebna. Velika hvala svim donatorima, kupujmo hrvatsko jer hrvatske firme pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnijanaglašava ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Novi natječaj

Mnoge tvrtke iz poljoprivredno-prehrambene industrije donirale su svoje proizvode samostalno i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, a ističe se stočna hrana, mlijeko i svježa riba. Uspostavljena je i partnerska suradnja s poduzetnicima iz drvnog sektora okupljenih u Udruženju drvno – prerađivačke industrije pri HGK i Hrvatskim šumama, koji će donirati svoje proizvode za sanaciju, obnove i opremanje oštećenih objekata.   

Gospodarstva će se obnavljati uz mjere Programa ruralnog razvoja koje su namijenjene upravo saniranju posljedica elementarnih nepogoda i ovakvih prirodnih katastrofalnih događaja. U žurnoj je izradi novi natječaj iz Programa ruralnog razvoja koji izlazi u veljači, a sredstvima će se obnavljati stradali poljoprivredni objekti, stada i proizvodni kapaciteti, pojednostavljenom i ubrzanom procedurom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba