Milanović najavio skromnu inauguraciju na Pantovčaku

Objavljeno: 18.01.2020. Metropolitan

Pobjednik predsjedničkih izbora Zoran Milanović mnoge je iznenadio najavom da će svoju inauguraciju, umjesto tradicionalne velike svečanosti na Markovu trgu, održati daleko skromnije, u Uredu predsjednika na Pantovčaku.

Nakon što je kandidat SDP-a i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović pobijedio na predsjedničkim izborima, sve glasnije se govori o njegovoj inauguraciji koja će se održati sredinom veljače. Prema protokolu, dan inauguracije trebao bi biti 18. veljače, odnosno dan uoči preuzimanja predsjedničke dužnosti.

Sedmi po redu hrvatski predsjednik tim je povodom izrazio želju da se inauguracija, za razliku njegovih prethodnika koji su prisegnuli tijekom velike tradicionalne svečanosti na Markovu trgu u Zagrebu, službeno održi u Uredu predsjednika i bez velike pompe.

  • To je jedan čin, moraš preuzeti dužnost, a Ustav jedino kaže da se dužnost treba preuzeti polažući prisegu pred predsjednikom Ustavnog suda. To se može organizirati na stotinu načina. To će biti tog dana na Pantovčaku, u uredu Predsjednika i pozvat ću one za koje smatram da moraju biti tamo. To je aktualna predsjednica, uži kabinet Vlade, predsjedništvo Sabora, predsjednik Vrhovnog suda, načelnik Glavnog stožera, ljudi koji su bili u kampanji te moja supruga – rekao je Milanović za Novu TV.

Time je budući hrvatski predsjednik izazvao brojne polemike, ali i podijelio hrvatsku javnost na one koji smatraju da svečana prisega treba imati svoje mjesto na Markovu trgu uz prisutnost predstavnika diplomacija i šefova stranih država i one koji pozdravljaju njegovu skromnost. Tom svojom odlukom Milanović je smanjio i tenzije oko dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, o čemu se posljednjih dana također puno špekuliralo.

Čini se da, kao što je to radio i tijekom predsjedničke kampanje, Zoran Milanović ostaje dosljedan sebi, a odluka o tome kako će izgledati njegova inauguracija prva je u nizu poruka javnosti da stvari namjerava raditi na svoj način.

Autor: R.C.
Foto: ZI

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba