PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ KOMENTIRAO JE ODLAZAK PREDSJEDNIKA S OBILJEŽAVANJA AKCIJE MASLENICA

“Milanović me nazvao dok sam sa sinom slagao lego kocke. Ja sam za komemoracije, ne za provokacije”

Objavljeno: 22.01.2021. Ante Ferara

Premijer Andrej Plenković se nakon sastanka s Končar elektroindustrijom osvrnuo na sastanak Europskog vijeća u četvrtak navečer, distribuciju cjepiva i borbu protiv koronavirusa.

– Što se tiče jučerašnjeg sastanka Europskog vijeća, najbitnija je poruka da smo se svi suglasili da moramo inzistirati na dogovorima koji su postignut i s farmaceutskim kompanijama. EU je sklapala ugovore s kompanijama koje su radile na izradi cjepiva i fascinantno je da su procesi koji traju 10 godina bili gotovi u okviri jedne godine i da smo u poziciji tako brzo imati cjepivo za jednu novu bolest. S te strane smo zatražili od predsjednice EK da u razgovorima s Pfizerom i Modernom i AstraZenecom, za čije cjepivo će odobrenje dati EMA 29.1., da se inzistira na dogovorenoj količini i dinamici isporuke cjepiva kako bismo što prije procijepili stanovništvo. To je bio temeljni dogovor uz zabrinutost niza zemalja i predsjednika i predsjednica vlada s obzirom na zabrinjavajuće nove varijante virusa. Svi se bore na svoj način, brojevi po zemljama variraju iz tjedna u tjedan – kazao je premijer.

Komentirao je i probleme s distribucijom cjepiva.

– Ne zaustavlja se cijepljenje nego je to normalno ako imate fazu docjepljivanja. Kako je cijela dinamika isporuke cjepiva – a Pfizerovih je 17 i pol do 18 tisuća tjedno – normalno da će HZJZ u distribuciji cjepiva voditi računa o kalendaru da u razdoblju od 21 dan bude dovoljno cjepiva i da oni koji prime prvu, dobiju i drugu dozu – smatra premijer.

Komentirao je i odlazak predsjednika Milanovića s obilježavanja obljetnice vojno-redarstvene akcije Maslenica. Kazao je kako ga je Milanović nazvao oko 8 ujutro, dok je sa sinom slagao lego kocke i da nije shvatio što je toliko dramatično.

– Nazvao sam ministra Banožića i pitao o čemu se radi, on nije bio ni svjestan što se događa. Po onome što sam vidio do sada i shvatio, tamo su se pojavili ljudi u majicama HOS-a koji nisu bili predviđeni u protokolu. U svakom slučaju, ja sam za komemoracije, ne za provokacije. Imali ste i ovdje situaciju u 10. mjesecu kada je sasvim očito da su mladića koji je pokušao teroristički napad na Vladu sebi oduzeo život. I tom čovjeku je netko, jedno dugo razdoblje, netko provodio indoktrinaciju – kazao je Plenković.

Dodao je da Milanović na to što je napravio ima pravo jer je vrhovni zapovjednik. Na pitanje kako bi se on u toj situaciji ponio, Plenković je rekao da nema pouzdane informacije tko je bio u protokolu.

– Svoj stav sam rekao puno puta. Imamo delikatnu i specifičnu situaciju. Imamo pozdrav iz Drugog svjetskog rata koji osuđujemo i imamo situaciju u Domovinskom ratu, njihove postrojbe i poginule za Hrvatsku. Imamo osjetljivu situaciju za kontekst komemoracija. Provokacija ima koliko god hoćete, tu nema dileme. Nisam bio dolje, ali ne djeluje mi da je bilo toliko spontano. Mi smo uoči parlamentarnih izbora lani imali dvije teme – korupciju i ZDS. Sada se ista stvar događa pred lokalne izbore, to je klasičan scenarij – poručio je premijer.  

O popuštanju mjera

Nije želio komentirati pismo koje je Ivo Sanader uputio javnosti. Dotaknuo se i o sastanku Stožera u nedjelju.

– Mi smo sada u jednoj objektivno boljoj situaciji nego što smo bili prije nekoliko tjedana i to je dobro. No nismo još u fazi da je opasnost nestala, to je svima jasno. Gledam sve mjere koje kolege poduzimaju, recimo Francuska, mi imamo dojam da je naš način života u problemu, Francuzi imaju policijski sat od 18 do 6. Policijski sat! Slična situacija je u nizu zemalja i traje puno duže. To su vrlo zahtjevne okolnosti. Mi smo cijelo vrijeme nastojali balansirati zdravstveni, financijski, društveni, školski, ugostiteljski aspekt, sve pokušavamo staviti u balans. Kontakt je ključan, što je manje kontakta, to je manje zaraze. Prošao sam koronu, nije ugodna bolest. Cijela je ideja da tijekom idućih nekoliko mjeseci da najizloženije i najugroženije cijepimo što brže i onda smo stvorili “buffer” za one koji mogu imati najteže posljedice. Idealno bi bilo njih cijepiti do 1. svibnja obzirom na mali zastoj, a onda ići što šire na ambicije da se populacija procijepi – rekao je Plenković.

Dodao je kako će se sve mjere staviti na stol te vidjeti što se može vratiti s 1. veljače, a što će čekati jasniju situaciju.

– Po ovim brojevima mi smo dobro učinili na način kako smo “odvozili slalom” kroz božićne praznike, zahvaljujući građanima – kazao je premijer.

Izlazak iz HUP-a

Komentirao je i tvrtke koje napuštaju Hrvatska udruga poslodavaca.

– Zamolio sam ministra Ćorića i Aladrovića da obave razgovore i konzultacije da vidimo što se tu zbiva. To je neki munjevit razvoj događaja nakon što je preminuo bivši predsjednik HUP-a i predsjednik Podravke, da mi daju snimku stanja. Moram vidjeti koji su korijeni mimoilaženja – rekao je Plenković.

Odgovorio je i zna li se tko će preuzeti Podravku.

– Bila je intencija da bude Nadzorni odbor Podravke jučer. Zapitao sam se tko je to odlučio, je li bio konzultiran netko sa strane države, ispalo je da nije pa se to odgodilo – kazao je premijer.

Na pitanje ima li kandidata za gradonačelnika za lokalne izbore u Zagrebu, premijer je kazao da će to uskoro otkriti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba