SIMBOL DOBROSUSJEDSKIH ODNOSA: U LJUBLJANI SVEČANO OTKRIVEN SPOMENIK KRAPINČANU LJUDEVITU GAJU, DOK ĆE ZAGREBAČKI BUNDEK KRASITI SPOMENIK FRANCU PREŠERNU

MILANOVIĆ: Boljeg susjeda od Slovenije nemamo

Objavljeno: 18.10.2021. Metropolitan

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je Ljubljanu, gdje je uz slovenskog predsjednika Boruta Pahora otkrio spomenik hrvatskom političaru, jezikoslovcu, ideologu, novinaru i književniku, Krapinčanu Ljudevitu Gaju, izvještava HRT.

Otkrivanje spomenika, koji se nalazi u Sjevernom gradskom parku, samo je jedna u nizu potvrda dobre bilateralne suradnje susjednih zemalja, istaknuli su predsjednici dviju zemalja.

– Imali smo zajedničku prošlost, sad imamo zajedničku europsku budućnost – rekao je za HRT-ov podnevni Dnevnik slovenski predsjednik Borut Pahor i dodao kako je ovo, u trenutku velikih podjela, iznimna gesta dobrosusjedstva i slavljenja činjenice da Hrvatska i Slovenija imaju različite tradicije i kulture, a svejedno znaju živjeti pod zajedničkim krovom, u istom domu i podržavati iste vrijednosti koje su važne za suživot, toleranciju i napredak.

Predsjednik Zoran Milanović također se dotaknuo odnosa sa susjednom nam Slovenijom.

– O dobrim odnosima Hrvatske i Slovenije ne govorimo toliko jer je to činjenica. Boljeg susjeda od Slovenije nemamo. Znam da to možda nije baš pretjerano državnički od mene za reći. Ali živimo u realnom svijetu, imamo realnu sliku i bio bih sretan kada bi sa svim susjedima Hrvatska imala odnose kao sa Slovenijom – razumne, s dosta emocija, ali ne previše, s manje-više riješenim svim ključnim pitanjima i sa sviješću da se jedino razgovorom mogu rješavati problemi. Imamo sve manje problema – rekao je hrvatski predsjednik za HRT.

Uz spomenik Gaju u Ljubljani, dvojica predsjednika će danas otkriti i spomenik slovenskom pjesniku Francu Prešernu u zagrebačkom parku Bundek.

Na otkrivanju spomenika sudjeluju i predstavnici gradskih vlasti Ljubljane i Zagreba te organizatori postavljanja spomenika, Savez hrvatskih društava u Republici Sloveniji i Slovenski dom u Zagrebu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba