SABOR IZGLASAO: Hrvatska zabranjuje plastične vrećice za nošenje i plastične proizvode za jednokratnu upotrebu!

“Kupci bez razmišljanja koriste besplatne najtanje jednokratne plastične vrećice kad kupuju samo jedan komad voća ili povrća – i njih treba zabraniti”

Objavljeno: 15.07.2021. Metropolitan

Hrvatski sabor na današnjoj sjednici izglasao je novi Zakon o gospodarenju otpadom kojim se, između ostalog, zabranjuju plastične vrećice za nošenje. Udruga ‘Prijatelji životinja’, koja je još 2008. godine pokrenula kampanju i peticiju za zabranu plastičnih vrećica, pozdravlja ovu konkretnu zakonsku odredbu:

– Zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje rezultat je dugogodišnjih napora udruga i ekoloških organizacija koje ukazuju na katastrofalne posljedice korištenja plastičnih vrećica. Zalagali smo se i za zabranu najtanjih jednokratnih plastičnih vrećica, što nije prihvaćeno, iako u trgovinama postoji ponuda višekratnih praktičnih mrežica. Te najtanje vrećice troše se nemilice i trebaju se riješiti obavezom naplate i jasnom regulacijom, što se može propisati podzakonskim aktima – istaknuli su iz Udruge te pojasnili da se trenutačno događa da kupci bez razmišljanja koriste besplatne najtanje jednokratne plastične vrećice kada npr. kupuju samo jedan komad voća ili povrća, iako cijenu u trgovini mogu nalijepiti na pojedinačni proizvod ili kupovati u većim količinama i u rinfuzi te korištenjem mrežica izbjeći bilo kakvo korištenje plastičnih vrećica.

Umiru sporo i u agoniji

Gomila takvih vrećica završava u mješovitu otpadu i u prirodi, zbog čega navode da se samo zakonskim zabranama i ograničenjima može djelotvorno zaustaviti daljnje onečišćenje okoliša plastikom.

‘Prijatelji životinja’ smatraju ovu zakonsku odredbu pobjedom i zahvaljuju svima koji su se u ovih 13 godina borili zajedno s njima i pridružili se apelu za zabranu plastičnih vrećica. U počecima, kada su na Trgu bana Jelačića plastičnim vrećicama okitili veliku sadnicu koja je sada već poveće drvo na Bundeku ili kada su zamaskirani u kostime od vrećica ukazivali na nužnost konkretne zakonske zabrane, nisu mislili da će proći baš toliko godina, no ovaj rezultat upućuje na nužnost nastavka nizanja novih i konkretnih pozitivnih promjena.

– Svatko od nas treba biti svjestan da neodgovornim ponašanjem ugrožavamo vlastito zdravlje i svijet u kojemu živimo. Odbačene plastične vrećice razgrađuju se, pa mikroplastika završava u organizmima ljudi i životinja. Bezbroj puta svjedočili smo prizorima životinja koje zabunom progutaju plastične vrećice ili se u njih upetljaju, a zatim umiru sporo i u agoniji. Ako želimo sačuvati naše more, plaže, parkove i prirodne ljepote te prestati gomilati smeće, na raspolaganju su nam platnene torbe, košare i višekratno upotrebljive mrežaste vrećice za voće i povrće – obrazlažu ‘Prijatelji životinja’.
Dodaju da, osim što plastične vrećice guše životinje i nagrđuju plaže i šume, za njihovu proizvodnju troše se prirodni resursi i energija, pri čemu su radnici u proizvodnji izloženi toksičnim kemikalijama. Kupovina ili uzimanje nove plastične vrećice pri svakom odlasku u trgovinu izravno utječe na okoliš, ne samo zbog stotine godina razgrađivanja na odlagalištu otpada, nego i zato što paljenjem u spalionici s ostalom plastikom povećava količinu stakleničkih plinova u atmosferi.

Štapići za uši, pribor za jelo, slamke,…

Novim Zakonom o gospodarenju otpadom zabranjuje se stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje i plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu kao što su: štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje napitaka i oni namijenjeni držanju balona, kao i spremnici za hranu i napitke izrađeni od ekspandiranog polistirena uključujući njihove čepove i poklope te proizvodi koji su načinjeni od oksorazgradive plastike. 

– Nažalost, jednokratna plastika zabranjuje se samo minimalno sukladno direktivi EU-a. Kako bismo kao država bili učinkoviti u prestanku korištenja jednokratne plastike nužna je promjena svijesti i prakticiranje korištenja višekratno uporabljivih predmeta. Nadamo se da je ovo samo jedna u nizu odredbi koje će tek slijediti, a kojima ćemo zaustaviti zagađenje plastikom i povećati razvrstavanje otpada jer Hrvatska ima velike probleme koje treba riješiti čim prije. Spašavanje životinja i okoliša, očuvanje prirodnih resursa i ekosustava treba biti naš dugoročni interes – zaključuju ‘Prijatelji životinja’.

Najnovije po kategorijama

“JEDVA ČEKAMO DA MUF KRENE”: Posjetitelji će moći uživati u zabavi, jelu i piću na ukupno 40-ak punktova, bit će tu gospon Stubak, ulični performeri, predstave i koncerti – glavna imena su Let 3, Marko Tolja i The Frajle
Već 16 mjeseci trgovci pokušavaju nekako preživjeti, gotovo su klinički mrtvi, a ovime bi im država samo ‘isključila aparate’

TRI MJERE VLADE BIT ĆE VELIK UDARAC ZA TRGOVCE: Marko Župa, voditelj komunikacija najvećeg trgovačkog centra u zemlji, Westgate Shopping Cityja, o zabrani rada nedjeljom, iza 21 sat i obavezi Covid potvrda za ulazak u centre

Već 16 mjeseci trgovci pokušavaju nekako preživjeti, gotovo su klinički mrtvi, a ovime bi im država samo ‘isključila aparate’

Objavljeno: 25.07.2021. Alen Brodar
Idealan za aktivni obiteljski odmor, teambuilding, djevojačke i momačke večeri – uz luksuzne sobe i SPA, tu su sportski tereni, sjenica s grillom i minibarom, a uskoro i quad safari!

NOVA TURISTIČKA OAZA ZAGORJA: U Konjščini, u blizini planine Ivanščica, smjestio se Zagyland, hotel i sportsko - rekreacijski centar, izletište, gastronomska meka, odmor za oči i dušu...

Idealan za aktivni obiteljski odmor, teambuilding, djevojačke i momačke večeri – uz luksuzne sobe i SPA, tu su sportski tereni, sjenica s grillom i minibarom, a uskoro i quad safari!

Objavljeno: 04.07.2021. Alen Brodar

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter