POZNATA HRVATSKA LIJEČNICA DIJANA RAMIĆ SEVERINAC, KOJA JE RADILA I NA KRAPINSKOM DOMU ZDRAVLJA, POČETKOM OVE GODINE PREMINULA JE NAKON ESTETSKOG ZAHVATA KOJEM SE PODVRGLA U PRIVATNOJ SPECIJALNOJ BOLNICI. NJEZIN SUPRUG NAJAVLJUJE TUŽBU

KOBNA PLUĆNA EMBOLIJA: “Samo su joj davali lijekove za te simptome i time zapravo kamuflirali pravo stanje”

Objavljeno: 11.10.2021. Metropolitan

Poznata hrvatska liječnica Dijana Ramić Severinac, koja je radila i na krapinskom Domu zdravlja, početkom ove godine preminula je nakon estetskog zahvata kojem se podvrgla. Njezin suprug, stomatolog Igor Severinac, odlučio je istupom na Telegramu izaći u javnost te najaviti tužbu protiv privatne zagrebačke bolnice jer je, smatra, osoblje grubo griješilo tijekom postoperativnog postupka. – Moja glavna želja je da se to više nikada ne ponovi – kazao je.

– Bila je to rutinska operacija zakazana za četvrtak, 25. veljače, i već je u petak trebala biti otpuštena. Međutim, sve je od samog početka krenulo nekako čudno – kazao je dr. Severinac o tragediji u kojoj je ostao bez supruge.

Iz Specijalne bolnice u kojoj se podvrgnula zahvatu, navode da je njihova pacijentica, koja je i sama bila liječnica, znala za sve moguće rizike. Napominju kako je to prvi smrtni slučaj u 23 godina dugoj povijesti njihovog rada.

– I pored neupitne ekspertize, pedantnog poštivanja medicinskih protokola i odgovornog posvećivanja pacijentima, liječnici i medicinske sestre na svojim su profesionalnim putevima na žalost katkad primorani suočiti se s neželjenim smrtnim ishodom. Takve su situacije za njih izrazito stresne pa i bilo kakvo medicinsko-tehničko opravdanje ne umanjuje teret osobne spoznaje gubitka pacijenta. U konačnici ipak, to ne umanjuje, već naprotiv učvršćuje naša nastojanja da i nadalje svim pacijentima pružimo uslugu prema najvišim standardima struke. Medicinski tim i ravnateljica Specijalne bolnice i ovaj put iskazuju žaljenje i upućuju iskrenu sućut obitelji preminule pacijentice – rekli su za Telegram iz bolnice.

– Odabrala je korekciju kapaka što joj je bio medicinski problem, te abdominoplastiku, kao funkcionalni estetski nedostatak, odnosno uklanjanje viška masnog tkiva s trbuha. Liposukcija je kasnije ubačena kao dodatak, nakon prvotnog dogovora. Sve smo zajedno prokomentirali, no sama je odabrala bolnicu u kojoj želi obaviti te zahvate – kazao je dr. Severinac.

Iz službenih podataka bolnice vidljivo je da je Dijana Ramić Severinac kolabirala u subotu 27. veljače, na dan kada su ju planirali pustiti kući. Tlak joj je bio izuzetno nizak. Ni nakon 45 minuta joj nije bilo bolje. Kako se žalila i na osjećaj panike, dobila je infuziju, te tablete za umirenje. Njezin suprug, međutim, tvrdi da je Dijana više puta gubila svijest, što je proizlazilo iz poruka koje je s njim razmjenjivala. Toga nije bilo u podacima bolnice.

– Svi ti simptomi koje je Dijana prijavljivala i ono što je izmjereno bili su jasni pokazatelj plućne embolije, školski primjer, onako kako ih literatura opisuje. Pad tlaka i povećanje pulsa uz anksioznost, uz činjenicu da je rađena liposukcija kod koje je vjerojatnost plućne embolije iznimno velika morali su potaknuti liječnike da reagiraju ranije. Morali su odmah posumnjati na mogućnost plućne embolije. Umjesto toga, oni su joj samo davali lijekove za te simptome i time zapravo kamuflirali pravo stanje, samo su sanirali posljedice, ali ne i uzrok – zaključuje dr. Severinac.

Obdukcijom je potvrđeno da je Dijana Ramić Severinac umrla od masivne plućne embolije, a njezin suprug je uvjeren da su njezini simptomi, koji su bili sve jači i jači, ukazivali da dolazi do začepljenja plućnih žila.

U želji da ukaže da se propusti poput ovih u liječenju njegove supruge ne smiju događati, Igor Severinac angažira sudskog vještaka, Mirana Cvitkovića, koji zaključuje da je nepravilnosti doista bilo.

Vještak je utvrdio da je Dijana Ramić Severac bolovala od poremećaja zgrušavanja krvi zbog čega ju je specijalist prije zahvata trebao posebno pregledati. No, to, tvrdi vještak, nije učinjeno. Bila je i pretila, što je također jedan od preduvjeta za pojavu tromboembolije tijekom ili nakon zahvata. Ni to, po mišljenju vještaka, nije primjereno percipirano. Nije, nastavlja vještak, odgovarajuća pažnja dana ni činjenici da je rađena abdominoplastika s liposukcijom što je jedan od estetskih zahvata s najvišom pojavom tromboembolijskih incidenata.

Obitelj Severinac sada podnosi tužbu jer žele dokazati istinu o Dijaninoj smrti.

Čitav tekst pročitajte OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba