MJERA RODITELJ ODGOJITELJ

Kobas Dešković: Ova mjera djecu isključuje iz predškolskog odgoja

Objavljeno: 08.01.2020. Metropolitan

Mjeru roditelj odgojitelj, koju je Grad Zagreb uveo krajem 2016. godine a kojom roditelji odgojitelji primaju novčanu pomoć sve dok najmlađe dijete ne navrši 15 godina, Grad sada želi ograničiti, odnosno smanjiti na osam godina.

Novim Nacrtom prijedloga Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja, čije je savjetovanje u tijeku, Grad Zagreb predlaže smanjivanje dosadašnjih prava roditeljima odgojiteljima. Ako Nacrt bude usvojen, to znači da će majke i očevi odgojitelji biti uskraćeni za sedam godina novčane pomoći od Grada koju su imali do sada, odnosno za iznos od oko pola milijuna kuna.

Povodom smanjivanja prava roditelja odgojitelja, što je posljednjih dana izazvalo veliku pozornost javnosti, oglasili su se iz zagrebačkog Instituta Zaposlena mama.

Izjavu Diane Kobas Dešković, predsjednice Instituta Zaposlena mama, prenosimo u cijelosti:

“Najava smanjenja prava roditelja odgojitelja u Zagrebu još je jedan negativan primjer nestabilnosti politika koje utječu na odluku o planiranju obitelji. Mladima su za planiranje obitelji najvažniji sigurno zaposlenje i stabilna socijalna politika koja omogućava nesmetani roditeljski dopust.
U Institutu Zaposlena mama od početka upozoravamo na neusklađenost mjere roditelja odgojitelja sa stvarnim potrebama roditelja, djece i tržišta rada. Roditelji, tj. dominantno majke koje se odluče na status roditelja odgojitelja trajno smanjuju svoju mogućnost zaposlenja. Naime, nakon nekoliko godina izbivanja s tržišta rada one gube potrebne vještine i ne razvijaju nova poslovna znanja. Ulazeći u dobnu skupinu osoba starijih od 40 godina svrstavaju se u kategoriju nezaposlivih osoba, pa postaju korisnice socijalne pomoći.

Djeca zbog mjere roditelj odgojitelj ostaju bez pristupa predškolskom odgoju i obrazovanju koje je iznimno važno zbog razvoja kognitivnih i socijalnih vještina. Zbog toga su pri polasku u školu u nepovoljnijem položaju od svojih vršnjaka koji su redovno pohađali vrtić.
Smatramo da je potrebno razvijati stabilne, dugoročne politike koje omogućuju maksimalnu zaposlenost roditelja i odgovarajuću skrb o djeci uz paralelnu podršku poslodavaca ravnoteži privatnog i poslovnog života.”

Foto: Martina Cvek

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba