Epidemiolog Bernard Kaić odgovorio na pitanje do kada ćemo morati nositi maske i zašto ih ne mogu prestati nositi cijepljeni i oni koji su preboljeli COVID-19

“Kada biste mene pitali, dovoljno biste se načekali. Da broj padne barem na 10 ili manje novooboljelih dnevno”

Objavljeno: 07.06.2021. Metropolitan

U RTL-u Danas, epidemiolog i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Bernard Kaić govorio je o aktualnoj situaciji s epidemijom koronavirusa, ali i o nošenju maski, sigurnosti koju pruža cijepljenje i ostalome.

Upitan do kad ćemo nositi maske, barem oni koji imaju imunitet cijepljenjem ili preboljenjem, Kaić je rekao:

– Dok Stožer ne odluči da ih se može maknuti. Kada biste mene pitali, dovoljno bi se načekali da se dobro popravi epidemiološka situacija. Da padne barem na 10 ili manje novooboljelih dnevno.

Na pitanje zašto oni koji su cijepljeni i koji su preboljeli koronavirus i dalje moraju nositi maske, Kaić je kazao:

– Zato što oni oko njih koji nisu imuni, a sad svejedno cijepljeni ili necijepljeni, mogu biti za njih zarazni, mogu na njih prenijeti virus jer cijepljeni i preboljeli nisu sto posto zaštićeni. Jedno je ono, ako se sjećate onih pilot projekata, pilot svadbe, pilot domjenka, tamo su svi bili cijepljeni ili preboljeli ili imali negativan nalaz s brisa. Ovako, u javnosti, netko tko je cijepljen ne može biti siguran da se neće zaraziti jer ipak cjepivo ne štiti sto posto.

O cijepljenju djece, Kaić je rekao kako su preporuke da se cijepe djeca starija od 12 godina ako imaju bolest koja povećava rizik od komplikacija bolesti COVID-19 i kod kojih se zna da korist od cijepljenja nadmašuje potencijalne rizike od cijepljenja.

– Kod zdrave djece kod koje je za veliku većinu COVID jako blaga bolest, još nemamo podatke da bismo mogli reći da korist cijepljenja nadmašuje rizik od cijepljenja, pa zasad još ne preporučujemo da se zdrava djeca cijepe -rekao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba